In het het midden van het landgoed Slichtenhorst, ligt de wijngaard Aan de Breede Beek, prachtig gelegen op een beschutte plek. Er heeft op dit landgoed geen ruilverkaveling plaatsgevonden zodat de natuur er nog in volle rijkdom aanwezig is. In 2003 plantte wijnmaker Henk Breugem de eerste stokken van hybride rassen. Nadat in 2003 de eerste hectare werd aangeplant, is in 2010 de wijngaard uitgebreid naar 2 hectare. De gebruikte rassen hebben allemaal een verhoogde resistentie tegen valse meeldauw. Ze zijn ontwikkeld bij de landbouwuniversiteit Geisenheim in Duitsland. Door de ontwikkeling van deze nieuwe rassen is het mogelijk om in het Nederlandse klimaat op duurzame wijze druiven te telen en daarmee een goede wijnkwaliteit te realiseren.


Het volgen van de principes van de duurzame landbouw vormt een belangrijke basis voor de teelt in de wijngaard Aan De Brede Beek. De wijngaard is aangelegd op een stuk land met een zeer goede bovenste teeltlaag. Specifieker omschreven is de grond op de wijngaard hoge zwarte enk-eerdgrond. Een bovenlaag van fijn lemig zand met rijke aanwezigheid van humus. De grondlagen daaronder verschillen van lemig zand tot andere verschillende zandsoorten. De rijke schakering in deze ondergrond vormt een belangrijke basis voor een rijke schakering in de smaken van de wijn. Vandaar dat er met de bodem voorzichtig wordt omgegaan; het is een belangrijke basis voor de teelt.

Eigenlijk bestaat Aan de Breede Beek uit twee wijngaarden, waarbij de beschutte plek in het bos de oorsprong vormt. Hier is sinds 2003 door Henk, zijn vrijwilligers en gezin hard gewerkt aan de bodem en de teelt. En dat dat in combinatie met de ligging van de wijngaard verschil maakt blijkt wel uit het sneller rijp worden van de Solaris druiven op de ene open plek in het bos ten opzichte van de tweede hectare drie honderd meter verder op.

Wijngaard Aan de Brede Beek, met Henk aan het roer, streeft vol continu naar verbetering, heeft de ambitie een nog mooiere wijn te maken dan het jaar daarvoor. Zo zijn er sinds de start in 2003 verschillende druivenrassen vervangen voor andere rassen die betere wijnen leveren.

Van de in oorsprong aangeplante rassen zijn Regent en Solaris behouden en zijn daar aan toegevoegd Cabernet Cortis, Muscaris en Johanitter.

Voor de rode wijn zijn er twee rassen: de Regent en de Cabernet Cortis. De Regent geeft een stevige, dieprode wijn met veel fruit: kersen en zwarte bessen. Met een mooie afdronk geeft dat een fruitige en volle wijn. De Cabernet Cortis vormt met de Regent een goede cuvee-partner voor een volle wijn. De druiven worden handmatig geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Alleen de allerbeste druiven worden gebruikt om wijn van te maken.

Voor de witte wijn wordt gebruik gemaakt van drie verschillende rassen. Ten eerste is er het ras Muscaris dat afkomstig is van de beroemde Muskateller, een muskaatdruif. Deze druif heeft een mooi bloemig aroma en wordt bijzonder goed rijp zodat er een lichtzoete wijn van gemaakt kan worden. In de wijnkelder wordt hij gemengd met wat Solaris druiven. Het tweede ras is de Johanniter en is afkomstig van een andere beroemdheid: de Riesling. Dit ras geeft mooie aroma’s van fris en ook tropisch fruit. Van dit ras wordt naast de droge witte wijn ook een champagne gemaakt. Het derde ras is de Solaris en heeft aroma’s van rijp tropisch fruit en wordt gebruikt als zelfstandige wijn en als cuveepartner voor de bovengenoemde rassen.

Naast rode en witte wijnen maakt Aan de Breede Beek ook mousserende wijnen, gedistilleerd en likeur.