Persoonlijke gesprekken met culinair-historici Charlotte Kleyn en Anna Rademakers, kookboekenauteur Vanja van der Leeden, sterrenchef Soenil Bahadoer, Franse chefkok Alain Caron en culinair recensent Hiske Versprille.

Nederland telt ruim 200 verschillende nationaliteiten en nergens komt die enorme multiculturaliteit en diversiteit zo vredig en vanzelfsprekend samen als op ons bord.

In het kader van de kookboekenweek maakte de Koninklijke Bibliotheek (KB) in samenwerking met Hassnae Bouazza, bekend van haar culinaire columns in NRC, de podcastreeks ‘De smaak van Nederland – van spruitjes tot sushi’ over de diversiteit van de Nederlandse eetcultuur en hoe die terug te vinden is in de prachtige kookboekencollectie van de KB.

De historische keuken met Charlotte Kleyn en Anna Rademakers

Pistachenoten, komijn of haas met dadels. In Nederlandse historische kookboeken, zoals het ‘Hollands of Neederlands kook-boek’ uit 1724, zijn talloze ingrediënten en recepten te vinden die we niet meteen met de Hollandse keuken associëren. In deze podcast nemen kookboekenexpert Charlotte Kleyn, bekend van haar boek Trek – Eten onderweg – toen en nu, en KB-collectiespecialist Anna Rademakers je mee in de wereld van het culinair erfgoed.

Luister de podcast met Anna en Charlotte op Spotify

Luister de podcast met Anna en Charlotte op Apple Podcasts

Luister de podcast met Anna en Charlotte op SoundCloud

De Indische en Indonesische keuken met Vanja van der Leeden

In deze podcast vertelt Vanja van der Leeden, auteur van de culinaire bestsellers Indorock en Indostok, een themaboek over saté, over de zoektocht naar haar Indonesische roots, de koloniale bijsmaak van Indische kookboeken, zoals het Groot nieuw volledig Oost-Indisch kookboek en waarom de rijsttafel volgens haar een uiting is van gebrek aan respect voor de Indonesische cultuur.

Luister de podcast met Vanja op Spotify

Luister de podcast met Vanja op Apple Podcasts

Luister de podcast met Vanja op SoundCloud

De Franse keuken met Alain Caron

Wat hebben de zeventiende-eeuwse Franse hofkok François de la Varenne en de beroemde chef Auguste Escoffier, schrijver van Le guide culinaire – in Nederland uitgebracht als De Keukengids met elkaar gemeen? Ze hebben beiden met hun Franse recepten én gebruiken een stempel gedrukt op onze Nederlandse eetcultuur. Topchef en auteur van La Table de Caron, Alain Caron vertelt in deze over zijn fascinatie voor Escoffier, zijn avonturen in verschillende restaurants en zijn eigen interpretatie van de Franse keuken.

Luister de podcast met Alain op Spotify

Luister de podcast met Alain op Apple Podcasts

Luister de podcast met Alain op SoundCloud

De Surinaamse keuken met Soenil Bahadoer

Waarom zijn er zo weinig Surinaamse kookboeken? Omdat in Suriname gekookt wordt vanuit het hart, zegt sterrenchef Soenil Bahadoer. Hij schreef zelf wel het kookboek Spicy Chef over de Surinaamse invloeden in zijn restaurant De Lindehof. In deze podcast vertelt hij over de smaken uit zijn jeugd, hoe de wonderlijke mix van culturen die de Surinaamse keuken kenmerkt terugkomt in zijn recept voor rendang met gemberbier en hoe oer-Hollandse bloemkool ook best soulfood kan zijn.

Luister de podcast met Soenil op Spotify

Luister de podcast Soenil op Apple Podcasts

Luister de podcast Soenil op SoundCloud

De hedendaagse keuken met Hiske Versprille

In deze podcast praat Hassnae Bouazza met culinair recensent Hiske Versprille over de hedendaagse keuken. Over golfbewegingen in kooktrends en het verschil tussen wat er in restaurants gegeten wordt en wat we thuis klaarmaken. En natuurlijk over kookboeken: waarom is het jaren ’70 boekje ‘Beroemde gerechten uit de wereldkeuken’ eigenlijk zo dun? En hoe komt ze aan die brandplekken op haar exemplaar van ‘Happy Days met The Naked Chef’?

Luister de podcast met Hiske op Spotify

Luister de podcast met Hiske op Apple Podcasts

Luister de podcast met Hiske op SoundCloud

Aanbevolen