Rauw, robuust en eerlijk

Rauw, robuust en eerlijk zijn de woorden die opkomen als je het kookboek van Meneer Wateetons en René Zanderink leest. Een soort ‘meer voor mannen’- boek, hoewel daarmee natuurlijk helemaal niet is gezegd dat het alleen voor mannen is geschreven. Het is eerder een must-have voor iedereen die nieuwsgierig is naar mooie en bijzondere kooktechnieken en graag aan de slag wil met as, vel, hout, leem en andere middelen waarmee je de pure smaken van voedsel weet te behouden.

Meneer Wateetons en René Zanderink: “ Een visje van de barbecue is gaaf, een visje ingepakt in bananenblad of zeewier van de barbecue is spectaculair. Een terrine is lekker, een pate-en-croute is waanzinnig.” Strekking van dat wat de auteurs ons mee willen geven: “inpakken is geweldig leuk om te doen, het resultaat ziet er fantastisch uit en het voegt steeds daadwerkelijk iets toe in de vorm van smaak, geur of sappigheid.”

Meneer Wateetons heeft 7 kookboeken geschreven onder andere over het maken van worst, het roken van producten en brouwen van dranken. Hij geeft ook meerdaagse cursussen aan professionals over vlees bereiden en fermenteren. René Zanderink heeft in 2015 een prijs gewonnen voor het beste en meest duurzame kookboek. Kortom, een gouden duo. Het boek bevat geschiedenislessen over de manieren van het bereiden van eten en is onderverdeeld in vijf hoofdstukken. Allen over een andere manier van inpakken en koken. Zo is er bijvoorbeld een hoofdstuk over inpakken in groen, in korst en in hout.

Over Inpakken is een prachtig kookboek dat prikkelt, nieuwsgierigheid opwekt en aanzet tot lezen. Je wil simpelweg weten hoe het in elkaar zit, welke technieken er gebruikt zijn en vervolgens zelf de keuken induiken. Geschreven door eerlijke, no-nonsense auteurs die je ook vertellen dat iets er soms voor de bereiding mooier uitziet dan erna.

Kookboek bestellen

Over Inpakken – Technieken en recepten voor het inpakken en garen in … – Meneer Wateetons en Réne Zanderink

Foto’s: Saskia Lelieveld