Het voelt een beetje als Asterix en Obelix wanneer Nederlandse wijnmakers deelnemen aan de grootste wijnkeuring ter wereld. Dapper, moedig en vol levenslust. Omsingeld door Romeinen uit traditionele wijnlanden zoals Spanje, Italië, Frankrijk, Australië, Oostenrijk en Duitsland. Neem het daar maar eens tegen op. Sommigen doen dat.

Grootse internationale wijnkeuring

De in Wenen gevestigde Austrian Wine Challenge (AWC) is officieel goedgekeurd door de Europese Unie voor het organiseren van keuringen met het doel prijzen toe te kennen. Het alom gerespecteerde AWC vierde dit jaar z’n  18e levensjaar. En dat ze groot zijn en nog steeds groeien blijkt uit de duizelingwekkende cijfers. Van ruim 11.000 wijnen van 1.510 producten uit 41 landen in 2020 naar ruim 12.000 wijnen van 1.641 producenten uit 44 landen dit jaar. En al die wijnproducenten droomden van goud, zilver en brons toen ze in mei dit jaar hun wijnen aanleverden. 

De keuring

De wijnen worden door een panel blind geproefd, in gescheiden proefcabines, zodat iedere deelnemer een gelijke kans heeft. Het expertpanel bestaat uit een internationale groep oenologen, wijnexperts, sommeliers, gastronomen, wijnhandelaren en journalisten. De AWC volgt het internationale 100-punten systeem, zoals ook bijvoorbeeld de Robert Parker keuring dat doet. Goud voor een wijn die 90 punten of meer scoorde, zilver voor een wijn die tussen de 87 en 89.9 punten scoorde en brons (seal of approval) als de wijn tussen de 84 en 86.9 punten scoorde.

Neerlands trots

En hoewel het AWC wijngala nog moet plaatsvinden (24 oktober 2021) heeft Onze Lokale Helden al de primeur. In dit wijngeweld wisten twee Nederlandse wijngaarden uit ons assortiment weer medailles in de wacht te slepen. Onze Lokale Helden is dan ook enorm trots op Wijngaard De Daalgaard en Wijngaard Terra Ceuclum. Beide wijngaarden, met Marcel Pereboom als wijnmaker, maken deel uit van ons assortiment. De keuringen van 2019 en 2020 leverde medailles op en die van 2021 opnieuw.  

Zilver voor de witte wijnen Johanniter en Wilde Hilde van De Daalgaard. Zilver voor de witte Solaris van Terra Ceuclum. Brons voor de Rosé en de rode Cuvée III van De Daalgaard.

In combinatie met de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021 bestaat het assortiment van Onze Lokale Helden uit 23 medaille winnaars in 2021.

Proeven?

Wil je vijf medaille winnaars uit ons assortiment proeven? Kom dan naar de wijnproeverij Wijn aan de Zaan georganiseerd door Onze Lokale Helden en Maroeska Metz, kookboekauteur en kunstenares.

Aanbevolen