Het Betuws Wijndomein ligt midden tussen de weilanden in het plaatsje Erichem, nabij Buren. De ecologische wijngaard ligt op een perceel rivierklei. In 2004 werd begonnen met de aanplant van 1 hectare. Geleidelijk werd dit uitgebreid tot ongeveer 7 hectare met meer dan 20.000 stokken. Sinds 2015 runt Diederik Beker de wijngaard samen met Arina van Leenen, gastronome, en smaakgek volgens Diederik. De wijn wordt gemaakt in een ruimte op de boerderij die als wijnkelder is ingericht. De druivenrassen, die zijn aangeplant op de Betuwse klei, zijn anders dan de welbekende Riesling of Pinot Noir.


Er is gekozen voor rassen zoals Johanniter en Cabernet Noir, druivenrassen die minder zonne-uren en minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben. Diederik vertelt vol trots: “ik verbouw dertien druivensoorten waaronder Regent, Johanniter, Solaris, Cabernet Blanc, Cabernet Noir Pinotin en Souvignier Gris, en deze leveren prachtige wijnen.” Staand in de wijngaard valt de plantrichting op. “Exact Noord-Zuid gericht, en dat is handig”, vertelt Diederik, “in vergelijking met de klassieke Europese rassen worden deze duurzaam ontwikkelde druivenrassen eerder rijp, dus er zijn minder zonuren nodig. De rassen zijn ook minder gevoelig voor meeldauw. Een schimmelziekte die vooral in vochtige klimaten goed gedijt. Ongeveer 70% van de wijngaard is aangeplant met witte druivenrassen, de overige 30% wordt gebruikt voor rosé en rode wijnen.”

Diederik en Arina maken met passie en vakmanschap wijnen en andere gastronomische producten van druiven. De druiven worden het hele seizoen nauwkeurig verzorgd en zijn met de hand geoogst. Ze hechten veel waarde aan duurzaamheid tijdens het werk in en rondom de wijngaard. Zo vallen de stroken wilde veldbloemen langs de wijngaard direct op, maar spreekt de geplande nieuwe wijnkelder, die volledig circulair gaat zijn, ook tot de verbeelding. En als het om de wijnteelt gaat: alle druiven en restproducten worden gebruikt, van de ‘groene oogst’ tot aan de druivenschillen na het druivenpersen. “En dat is de visie van het Betuws Wijndomein”, vertelt Diederik, “we willen zo veel mogelijk reststromen tot meerwaarde brengen”.