“Dit is weer zo’n restverwerkingsrecept dat zo lekker is, dat het een zelfstandige bereiding is geworden. Het recept bestaat al honderden jaren en heeft al vele variaties gekend. De basis is in ieder geval nog hetzelfde: je hebt een restje pasta en dat bak je krokant in het hete vet”, vertelt Meneer Wateetons, kookboekauteur, docent, wetenschapper en kooktechniek fanaat.

“Voor een goede samenhang werkt een spaghetti achtige het beste. Lange vermicelli – wij realiseren ons pas nu, al onderzoekend, dat dat natuurlijk een Italiaans woord is- geeft het beste resultaat, maar dat heb je misschien minder vaak over dan spaghetti. De ragfijne capellini (engelenhaar) is ook heel geschikt.”

“Er wordt gezegd dat wanneer de Siciliaanse edelman Don Francesco Bonanno, oorlogsadviseur van verschillende vorsten waaronder keizer Karel VI van Oostenrijk, een moeilijke beslissing moest nemen, hij een bord “pasta fritta alla siracusana” at. Hij was van mening dat dit stimulerend was voor de hersenen en daardoor bevorderlijk voor de kwaliteit van zijn politieke adviezen. Vertel dat maar tegen jezelf als je om 10:00 ’s ochtends de frituur al op stookt.”

“We adviseren om daadwerkelijk afgekoelde en ongesausde pasta van gisteren te gebruiken, in plaats van het speciaal voor dit gerecht te koken. Afgekoeld, en het liefst iets overgaar, plakt het lekker en dat is precies wat dit gerecht nodig heeft.”

Ingrediënten

 • 500 g koude gekookte spaghetti, vermicelli of capellini
 • 2 eieren
 • Ruime hoeveelheid broodkruim of paneermeel (liefst grof, panko)
 • 200 ml honing
 • 2 takjes verse tijm
 • Zout

Foto: René Mesman

Bereiding

 1. Verwarm de honing met de verse tijm zachtjes in een pannetje.
 2. Verhit in een steelpannetje of koekenpan enkele centimeters olie tot 175 graden.
 3. Klop de eieren los in een diepe schaal en doe het paneermeel in een andere schaal
 4. Trek of snij een pluk koude pasta los en haal deze door de eieren en vervolgens door de paneermeel
 5. Laat direct in het hete vet zakken en frituur ongeveer 4-5 minuten tot goudbruin. Keer halverwege.
 6. Breng naar wens op smaak met zout.
 7. Overgiet met de warme tijmhoning en serveer warm

Solaris van Terra Ceuclum (Cuijk) – Solaris druiven. Bekroond met een zilveren medaille – Austrian Wine Challenge 2021.

Solaris van Aan de Breede Beek (Nijkerk). Bekroond met een zilveren medaille – Wijnkeuring van de Lage Landen 2022.

LingeWit Cuvée van Betuws Wijndomein (Erichem, nabij Buren). Bekroond met een zilveren medaille – Wijnkeuring van de Lage Landen 2022.

Liever een andere wijn? Zoek in ons assortiment een andere bijpassende wijn of grasduin in het boek Wijnfestijn of De Wijn-Spijs Bijbel voor iets moois.

Tips

 • Dit is een bereiding die iets beter uitpakt in een koekenpan of steelpan met en enkele centimeters vet. Zo houdt het wat beter zijn vorm.
 • Traditioneel frituur je dit gerecht in heet varkensvet.

Recept uit Over Frituren – Waarom frituren de beste kooktechniek op aarde is – Meneer Wateetons

Wijnsuggestie

Een Solaris bijvoorbeeld van Terra Ceuclum uit Cuijk of van Aan de Breede Beek uit Nijkerk – “de solaris druif geeft een mooie licht goudgele wijn met de volle geur van tropisch fruit en een hint van honing”, vertelt Laura Schols, sommelier.

“Ook de LingeWit Cuvée van Betuws Wijndomein past goed. Een cuvée van Johanniter, Solaris en Souvignir Gris.”

“De 2020 jaargang van Terra Ceuclum is bekroond met zilver bij de Austrian Wine Challenge 2021. De 2021 jaargang van Aan de Breede Beek is bekroond met zilver bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022, zoals ook de LingeWit Cuvée 2021 van Betuws Wijndomein.”