“The best of both worlds. Je stooft de kip eerst in Bumbu waardoor hij lekker smakelijk wordt en daarna gril je ’em op houtskoolvuur voor een krokant korstje.”, vertelt Vanja van der Leeden, culinair schrijver en food stylist. “Op een grillplaat leggen of frituren kan ook. Ik vouw er pandanbladeren omheen, die geven nog een geurig aroma – zonder is ‘ie ook al lekker. De frisse venkelsalade erbij knappert lekker bij de romige kip.”

De ingrediënten

4-6 kippendijen (liefst met bot, geeft meer smaak aan de saus)

3 cm laos, in plakjes

6 limoenblaadjes, gekneusd

3 salamblaadjes, gekneusd

3 serehstengels, gekneusd

200 ml kokosmelk (gebruik bij voorkeur homogene kokosmelk uit pak)

2 el zonnebloemolie

bos pandanbladeren (optioneel) 

Bumbu ayam ingkung

2 tl korianderzaad

1 tl komijnzaad

5 kemirinoten

3 cm gember, geschild en in plakjes

1 tl zout

2 middelgrote uien

5 knoflooktenen

Foto: Remko Kraaijeveld


Bereiding

Begin met de bumbu, daarna de Ajam Ingkung

Bereiding Bumbu – Rooster eerst de hele specerijen in een droge koekenpan. Wrijf ze fijn in de komvormige vijzel of maal fijn in een specerijenmolentje. Voeg de vermalen specerijen samen met de overige ingrediënten in stappen toe aan een grote platte vijzel en wrijf tot een pasta. Je kunt alles ook in een blender fijnmalen met twee eetlepels kokos- of zonnebloemolie

Bereiding Ajam Ingkung – Bestrooi de kip met zout en peper. Fruit de bumbu aan met de laos, de blaadjes en de sereh tot hij begint te geuren. Voeg dan de kip, de kokosmelk en een scheut water toe en laat een half uur zachtjes stoven tot de kip gaar is.

Neem de kip uit de pan, knoop er telkens een paar pandanbladeren strak omheen en rooster de kip bruin op een houtskoolvuurtje, in een grillpan of koekenpan. Hou de saus warm in de andere pan en bestrijk de kip er regelmatig mee. Leg de gegrilde kip terug in de pan met saus. Als het pandanblad los laat, is dat niet erg. Waar het om gaat, is dat het smaak afgeeft. Serveer bij de kip met de salade wat sambal tomat. Geef de resterende saus er los bij.

Recept uit Indorock van Vanja van der Leeden


Wijnsuggestie

LingeWit Cuvee Barrique –  stevige complexiteit, geel tropisch fruit, ondertonen van weidebloemen en subtiele hout nuance

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.