Meester Patissier, chocolatier en -ijsbereider

Hidde de Brabander, Meester Patissier, een van de drie die Nederland rijk is, wilde van jongs af aan eigenlijk kunstenaar worden, maar op zijn veertiende besloot hij de banketbakkerij in te gaan. Geinspireerd door de bakker aan de overkant van zijn straat schreef hij zich in voor de banketbakkersopleiding, zonder eigenlijk te weten waar hij aan begon.

Wat hij wel wist is dat patissiers en kunstenaars aardig wat overeenkomsten kennen: als banketbakker ben je namelijk de hele dag bezig met smaken, geuren, kleuren en texturen, om die zo goed en mooi mogelijk te vormen tot gebakjes, bonbons en taarten. En zo gebeurde het dat de kinderwens van Hidde zoete werkelijkheid werd.

Na jaren in verschillende patissiers en chocolatiers uit het hoogste segment én als chef-patissier bij sterrenrestaurant als De Librije en Restaurant Parkheuvel te hebben gewerkt, besloot De Brabander het heft in eigen handen te nemen en zijn eigen bedrijf te starten. In Dreams of Magnolia (wat hij ook wel een grown up candyshop noemt) kan hij al zijn opgedane kennis en ervaring bundelen. Ook is hij één van de tv-chefs van 24Kitchen en is hij wekelijks als ‘zoete chef’ te zien bij het televisieprogramma Koffietijd.

Als auteur brak Hidde door met Patisserie. Hij was jarenlang op zoek naar een boek waarin alle kennis omtrent het banketbakkersvak was gebundeld. Tot zijn grote verbazing kon hij geen boek vinden dat aan zijn eisen voldeed en daarbij compleet genoeg was, dus besloot hij het zelf te schrijven. Elk hoofdstuk (uiteenlopend van deegsoorten tot botercrèmes en van chocolade tot gelatine) begint met een introductie van het product of de bereiding, waarna Hidde verder gaat met de mogelijke bereidingen en afsluit met inspiratierecepten.

Na Patisserie volgde De Brabander Bakt (2018), Chocolaterie (2019), Glacerie (2021) en Boulangerie (2022).

In De Brabander Bakt helpt Hidde met duidelijke, foolproof instructies de thuisbakker de lekkerste, spectaculairste resultaten uit de oven te toveren, zoals een moderne pêche melba of een torenhoge chocoladetaart met lopende karamel.

In Chocolaterie neemt de Brabander ons mee in een van zijn favoriete onderwerpen: chocolade. Met duidelijke uitleg, handige stap-voor-stap fotografie en inspirerende signatuurgerechten.

In Glacerie, de nieuwste patisseriebijbel van Hidde, leer je alles over de basis van ijs. De basisrecepten voor sorbet en sherbet, softijs, parfaits en kulfi komen aan bod. In dit boek daagt hij je uit om zelf next-level ijscreaties te maken.

Boulangerie is het bakhandboek over de patisseriekant van brood. Hidde de Brabander, Meester Patissier, Chocolatier en – ijsbereider, deelt in dit boek zijn vakkennis over ingrediënten, deegontwikkeling, desem en gist, en met duidelijke stap-voor-stap basisrecepten.