Met hulp van ouders en broers is Diederik Beker in 2004 begonnen met de aanplant van een hectare nabij het stadje Buren. Inmiddels is het Betuws Wijndomein uitgegroeid tot een serieus wijnbedrijf en is Diederik, samen met Arina van Leenen, de trotse eigenaar van zeven hectare wijngaard (ruim 21.500 stokken), een van de grotere wijngaarden van Nederland. Met een studie aan de HAS en enorm veel zin en inspiratie begon Diederik fris en fruitig aan het telen van druiven, en was de eerste druivenoogst in 2007 een feit. Arina ontmoette hij later, met wie hij ging samenwerken.


Al snel werd duidelijk dat de twee meer dan alleen een passie voor wijn deelden. Sinds 2015 zijn ze partners en in februari 2019 is er een kleine wijnboerin bij gekomen, Jasmijn. En als je Diederik en Arina spreekt dan wordt al snel duidelijk dat ze als stel, maar ook als wijnmakers, elkaar enorm goed aanvullen. Vraag je Arina over Diederik dan zal ze je vertellen dat ze zijn gedrevenheid enorm waardeert: “Diederik gaat voor kwaliteit en duurzame wijnteelt, is heel precies en wil alleen het beste”. Vraag je het Diederik dan zegt hij: “Arina is een smaakfanaat, vind proeven en gastronomisch experimenteren geweldig”. Samen gaan ze voor de wijngaard en alle activiteiten er omheen, zoals picknicken in de wijngaard, kookworkshops, wijngaarddiners of bijvoorbeeld een ligconcert met muziek van Einaudi.

Een duurzame teelt is wat voor Diederik en Arina belangrijk is. “In de basis gaat het bij wat we doen steeds om twee vragen”, vertelt Diederik: “Kun we uitleggen waarom we doen wat we doen, en is het op langere termijn nog steeds duurzaam?”

“De studie Agricultural Business Technology aan de HAS was een mooie opstap, maar wijnbouw heb ik toch vooral in de praktijk geleerd, door te doen, ervaren, reflecteren en lezen van vakliteratuur”, zegt Diederik. “Vooral de Duitse vakbladen”, vertelt Arina.

Arina heeft een achtergrond in marketing communicatie en een master in gastronomie aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen, in Pollenzo, Italië. “Daar is de smaakgekte nog meer aangewakkerd”, vertelt Diederik.

Samen ontwikkelden ze de afgelopen jaren een grote diversiteit aan producten gemaakt van druiven, appels en peren. In combinatie met de evenementen, lekkere wijnen én streekgastronomie maakt het wijndomein een inspirerende omgeving voor gasten. En wat ze doen heeft een prachtig resultaat. Dat proef je aan de wijnen, maar blijkt ook uit de vele prijzen die de wijnen krijgen. En al verschillende jaren op rij. Echte lokale helden dus.

Onze Lokale Helden spreekt Diederik en Arina over hun mooie wijnen, onder andere de LingeRood – Cuvée Barrique, LingeRood – Cuvée Signature, LingeWit – Johanitter en LingeBruut – Johanitter.