“Pas op, je staat in het productschap van mijn supermarkt,’ grapt Flang Cupido als ik per ongeluk van het kleine pad op de schorren stap en met mijn linkervoet wat zeekraal en met mijn rechter lamsoor vertrap.”, vertelt Laura de Grave, culinair journalist en kookboekenauteur. “Zonder dat ik het bemerkt heb, lopen we hier op Oost-Terschelling tussen zilte groente die er zomaar voor het oprapen ligt. Naast zeekraal en lamsoor groeit er op de kwelders op de eilanden zeekool, strandbiet en zeevenksel. Ook wordt er ijskruid, zeebanaan en oesterblad gekweekt. Samen met Flang Cupido maak ik een zilte pesto.”

Ingrediënten

50 g harde, oude schapenkaas*

150 g lamsoor**

2-3 tenen knoflook

200 ml extra vergine olijfolie

80 g ongezouten cashewnoten***

Foto: Hans de Kort


*Gebruik zeer oude kaas van een boer uit je buurt. Flang gebruikt graag de oude schapenkaas van De Zeekraal.

**Vervang lamsoor eventueel door zeekraal, onkruid uit je tuin of wilde kruiden uit de buurt, zoals zevenblad, kraailook, melde of hondsdraf.

***Vervang de cashewnoten gerust door lokaal geteelde walnoten of hazelnoten.

Bereiding

Hak de schapenkaas grof. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender. Mix tot een gladde pesto. De pesto is 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Recept uit Nederland Kookboek – Laura de Grave


Wijnsuggestie

Johanniter van Aan de Breede Beek – Volle geur van rijpe ananas, lychee, appels en hars, fris vol mondcontact, zoete iets bittere smaak in een lange afdronk.

LingeWit Johanniter van Betuws Wijndomein – Smaakvolle, droge witte wijn. Fris bouquet, appel, peer, citrusfruit en een aangenaam bittertje.

Johanniter van Hof van Twente – Fris, fruitige droge witte wijn. Gemaakt van de Johanniterdruif en 10% Solaris. Aromas van appel en peer en is licht filmend. De wijn heeft in de neus wat citrus fruit en een klein bittertje.

Liever een andere wijn? Zoek in het boek Wijnfestijn of De Wijn-Spijs Bijbel een andere bijpassende wijn.