In Noord-Brabant langs de Maas, in de buurt van Cuijk en Nijmegen, ligt het kleine pittoreske dorp Sint Agatha. Een dorp met slechts 521 inwoners. Het is vernoemd naar de Heilige Agatha van Sicilië, de heilige aan wie de kapel en het Kruisherenklooster uit 1371 zijn gewijd.

Het klooster is een stempelpunt op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. En vlak bij deze historische plek, omgeven door natuur, landbouwgrond en de Maas, ligt wijngaard De Daalgaard. Eén van de oudere wijngaarden in Nederland. De wijngaard is 1 ha groot en is in 1991 aangelegd door Niek van Daal. Sinds 2001 wordt de wijngaard beheerd door Hilde en Koen van Daal, broer en zus, en Marcel Pereboom.

Wie naar de wijngaard rijdt zou er aanvankelijk aan voorbij kunnen rijden. Op een mooie beschutte plek, omzoomd door een strook bos, ligt de wijngaard.

De wijngaard staat er mooi bij als Onze Lokale Helden wijnmaker Marcel Pereboom bezoekt. Vol trots laat hij de wijngaard zien. Hij vertelt over het werk om de wijngaard in perfecte conditie te houden. 

“De grondsoort in de wijngaard is zavel, net als zand, löss en mergelgrond prima geschikt voor wijnbouw”, vertelt Marcel. “De rijen zijn zuidoost – noordwest aangeplant, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van de zon (richting). Door de aangeplante beukenhaag wordt zoveel mogelijk warmte vastgehouden waardoor een optimaal micro-klimaat ontstaat. Dit zorgt voor een snellere ontwikkeling en rijping.”

“We  verbouwen voornamelijk klassieke witte druivenrassen als Riesling en Gewürztraminer, maar ook Bacchus, Schönburger en de meer schimmelresistente Johanniter. Sinds 2014 hebben we ook de rode Zweigelt druif aangeplant.”

Onze Lokale Helden spreekt Marcel over de mooie wijnen, zoals de witte Johanniter, Wilde Hilde, de Rosé, mousserende Maasparel, rode Cuvee III. Ook Ratafia, een likeur gebaseerd op druivenmost. Stuk voor stuk wijnen waarmee De Daalgaard de afgelopen jaren verschillende keren zilveren en gouden medailles won bij de internationale wijnkeuring Austrian Wine Challenge (AWC) in Wenen. Ook vallen deze wijnen in de smaak van het toonaangevende wijnmagazine Perswijn