Een Fries die de Hollandse keuken nieuw leven inblaast

Tjitze van der Dam (kookboekauteur en ondernemende chef kok, o.a. private chef24H chefs kookmarathon en de CuliQuiz)

Foto: Ken Stoffels

Foto: Saskia de Wal

Tjitze van der Dam is een bevlogen chefkok. Zo eentje met een prachtig, verhalende aanloop. Geboren Fries die via de bakkerij van zijn opa de passie voor bakken en voedsel ontdekte en via Friesland en Drenthe zijn weg vond naar Amsterdam. Restaurant Ron Blaauw, De Vrienden van Jacob, het restaurant van het boetiekhotel INK Hotel Amsterdam, het Waldorf Astoria Amsterdam  en restaurant Persijn en Juniper & Kin in het QO Amsterdam staan op zijn cv.

Tjtitze: “staand tussen de oranjekoeken, de dúmkes en het suikerbrood in de bakkerij van mijn pake ontdekte ik op mijn twaalfde dat mijn hart in de keuken lag. En het heeft me niet meer losgelaten.”

Deze nuchtere Fries is een chefkok met een missie. “Ik vind dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door.”

Het is met deze passie en missie dat Tjitze het kookboek Hollandse Klassiekers Anno Nu heeft geschreven. En met de ondertitel – van appeltaart tot zuurvlees – is direct duidelijk dat het kookboek een brede range aan recepten bevat, van snack, tot voor-, hoofd- en nagerecht, en van Groningen tot Limburg, en uiteraard ook het Friese Jubbega waar Tjitze voor het eerst dúmkes maakte.

Kookboek bestellen

Hollandse Klassiekers Anno Nu – Van appeltaart tot zuurvlees – Tjitze van der Dam