Rauw, robuust en eerlijk

Rauw, robuust en eerlijk zijn de woorden die opkomen als je de kookboeken van Meneer Wateetons leest. Over Inpakken, dat hij samen met René Zanderink schreef, is een soort ‘meer voor mannen’- boek, hoewel daarmee natuurlijk helemaal niet is gezegd dat het alleen voor mannen is geschreven. Het is eerder een must-have voor iedereen die nieuwsgierig is naar mooie en bijzondere kooktechnieken en graag aan de slag wil met as, vel, hout, leem en andere middelen waarmee je de pure smaken van voedsel weet te behouden.

Meneer Wateetons en René Zanderink: “ Een visje van de barbecue is gaaf, een visje ingepakt in bananenblad of zeewier van de barbecue is spectaculair. Een terrine is lekker, een pate-en-croute is waanzinnig.” Strekking van dat wat de auteurs ons mee willen geven: “inpakken is geweldig leuk om te doen, het resultaat ziet er fantastisch uit en het voegt steeds daadwerkelijk iets toe in de vorm van smaak, geur of sappigheid.”

Foto’s: Saskia Lelieveld

In Over Frituren, het nieuwe kookboek (2022) van Meneer Wateetons, staat de frituurpan centraal. De combinatie van een hele hoge temparatuur en een efficiënte hitteoverdracht maakt dat Meneer Wateetons frituren bestempelt als de beste kooktechniek op aarde. En wel graag zoals frituren is bedoeld, dus geen geneuzel met een airfryer. Daar is hij geen fan van (#fuckdeairfryer). Meneer Wateetons: “garen in heet vet is niet alleen de lekkerste, maar misschien ook wel de meest logische én meest veelzijdige kooktechniek die je als kok tot je beschikking hebt.” Bananenchips, crispy tofu met chili-glaze, tempura, korean fried cauliflower, lumpia semarang, gefrituurde bounty, je leest het: giga veel frituur recepten. Zoet, hartig, vlees, vis, vegan. En oh ja, ook recepten voor friet en frikandel uiteraard.

Foto’s: René Mesman

Meneer Wateetons heeft verschillende kookboeken geschreven onder andere over het maken van worst, het roken van producten en brouwen van dranken. Hij geeft ook meerdaagse cursussen aan professionals over vlees bereiden en fermenteren.

Wat de kookboeken van Meneer Wateetons kenmerkt? Eerlijk en no-nonsense. Hij vertelt je dat iets er soms voor de bereiding mooier uitziet dan erna. Hij vertrekt vanuit de kooktechniek, wekt je nieuwsgierigheid en zet je aan tot lezen. Je wil simpelweg weten hoe het in elkaar zit, welke technieken er gebruikt zijn en vervolgens zelf de keuken induiken.

Kookboek bestellen

Over rook – het handboek voor warm en koud roken – Meneer Wateetons

Over Charcuterie – Meneer Wateetons

Over rot 2.0 – het geactualiseerde handboek voor fermenteren – Meneer Wateetons

Over Inpakken – Technieken en recepten voor het inpakken en garen in … – Meneer Wateetons en Réne Zanderink

Over Frituren – Waarom frituren de beste kooktechniek op aarde is – Meneer Wateetons