“Het woord ‘tajine’ betekent ‘suddergerecht’ en dat is precies wat we met dit gerecht gaan doen”, vertelt Maroeska Metz, interieur ontwerper en kookboek auteur. “De zoetzure abrikozen met de kaneel en de uien maken deze kip-tajine tot een favoriet bij ons thuis. Het is een supersnel makkelijk gerecht en kan niet mislukken.”

Ingrediënten

2 kilo kippendijen of -poten

800 gram (rode) uien

250 gram gedroogde abrikozen

2 stokjes kaneel

1 theelepel kaneel

2 theelepels zout

90 gram boter peper

Foto: Maroeska Metz


Bereiding

Voor het maken van kip met abrikozen kan je een gewone braadpan gebruiken maar ik gebruik bij voorkeur een tajine. De puntdeksel zorgt voor een groot oppervlak waartegen de stoom als condens neerslaat; zo suddert de kip in zijn eigen jus gaar.

Eerst stroop je het vel van de kippendijen of -poten. Snij de uien in ringen van 4-5 mm dikte, halveer ze en bak de helft in boter goudbruin. De kaneelstokjes toevoegen en twee theelepels zout zodat het vocht sneller verdampt. Daarna de gare uien uit de pan halen.

De kip in de boter rondom aanbakken. De uien weer bij de kip doen en een eetlepel kaneel over het gerecht strooien. Omscheppen en boven op de kip de abrikozen leggen.

Het deksel op de tajine doen en het gerecht 30-45 minuten laten stoven. De stoom condenseert tegen de deksel waardoor de ingrediënten gelijkmatig in hun eigen vocht garen en alle sappen en geuren bewaard blijven.

Op smaak maken met peper. Opdienen met couscous of brood.

Recept uit Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz – Maroeska Metz


Wijnsuggestie

LingeWit|Jasmijn van Betuws Wijndomein – Gemaakt van de Souvignir Gris druif. Mooie wijn met hints van tamarillo, lychee, mandarijn, gekonfijte sinaasappel, warme specerijen zoals kaneel en steranijs. Heeft een elegante balans en intense lengte.

Muscaris van Aan de Breede Beek – Muscaris druif. Bloemig aroma, zoete geur van perzik, citrus, appels.

Liever een andere wijn? Zoek in het boek Wijnfestijn of De Wijn-Spijs Bijbel een andere bijpassende wijn.