Je baan opgeven, alles verkopen en totaal iets anders gaan doen, dat doen niet veel mensen. Hoewel het diploma van de Agrarische Hogeschool Larenstein en de werkervaring bij een coöperatieve vereniging voor agrarische bedrijfsverzorging de stap naar wijnboer misschien wat makkelijker maakte, is de keuze die Roelof, samen met Ilse Visscher, maakte bijzonder. Ilse, mede-eigenaar en partner van Roelof, heeft een achtergrond als orthopedagoog. Sinds 2000 runnen zij samen Hof van Twente, één van de grote wijnbedrijven van Nederland en sinds 2017 ook een zorgboerderij.   

Droom, durf, doe en deel

Zes-en-een-half hectare wijngaard, een productie van ongeveer 25.000 flessen per jaar en een wijnmakerij met een capaciteit van 150.000 liter waar ook voor derden wijnen worden gemaakt.

Droom, durf, doe en deel – het levensmotto van Roelof en Ilse – herken je als je op de wijngaard rondkijkt en met beiden spreekt. Een mooie combinatie van ondernemerschap en oog voor de omgeving en maatschappij. Ook overzeese activiteiten horen daarbij, vinden Roelof en Ilse. Curacao heeft inmiddels plaatsgemaakt voor wijnbouw op Aruba. Hoe mooi is dat!

Het vak hebben Roelof en Ilse geleerd in Duitsland. Ze bezochten diverse Duitse universiteiten die nieuwe druivenrassen veredelen. De wijn-universiteit van Geisenheim is daarbij bijzonder gebleken. Hier maakte Roelof kennis met Dr. Dietrich Marbe Sans die hem het vak van wijn maken leerde en nog steeds aan de wijngaard is verbonden.

Opvolging

Sinds enkele jaren werkt zoon Mart ook in de wijngaard en is hij in Duitsland bezig met zijn studie wijnbouw aan de Berufsbildende Schule Agrarwirtschaft DLR in Rijnland-Palts. Leren in de praktijk is uiteraard een belangrijk onderdeel van de studie. Een stage bij Weingut Burghof Oswald en eentje bij Weingut Braunewell, beiden in de deelstaat Rijnland-Palts, leveren hem, naast het werk bij Hof van Twente, veel plezier, ervaring en kennis op. Mart staat in de startblokken als opvolger.  

Stageplek

Tijdens ons bezoek treffen we twee studenten uit Argentinië, uit de wijnprovincie Mendoza, die stagelopen bij Hof van Twente. Hierna zullen ze hun stage vervolgen bij een ander Europees wijndomein.

Het is vrijdagmiddag en samen met een paar andere werknemers in de grote keuken van de boerderij wordt er getest en geproefd. Met een indrukwekkende batterij glazen op tafel wordt dit met passie gedaan. Hoe ontwikkelt de wijn zich?

We nemen afscheid, laden de auto vol met nieuwe voorraad en gaan onder de indruk naar huis. Roelof sluit zich aan bij het testpanel. The show must go on.