“Scones zijn een makkelijk te maken Britse versnapering en de kans is zeer groot dat je alle ingrediënten al in huis hebt”, vertelt Hidde de Brabander, Meester Patissier, Meester IJsbereider en 24kitchen tv chef. “Populair gemaakt door de Duchess of Bedford, die deze lekkernij graag rond theetijd at en daarmee nogal een traditie heeft neergezet.”, vertelt Joost Ardts van Onze Lokale Helden. “In dit recept heeft Hidde gekozen voor lemon curd, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere jam, blauwe bessen, veenbessen of gewoon aardbeien. En wellicht een nieuwe traditie neerzettend, kiezen wij voor een glas wijn in plaats van een pot thee. Tijd voor high wine!”

Ingrediënten

Voor de scones:

500 g tarwebloem T55, plus extra om te bestuiven

8 g fijn zout

8 g bakpoeder

495 g karnemelk, plus extra om te bestrijken

135 g amandelpoeder

Om mee te serveren:

lemon curd

clotted cream

Foto: Remko Kraaijeveldt

Bereiding

Meng voor de scones de tarwebloem, het zout en het bakpoeder. Schenk de karnemelk erbij en meng met een spatel of met je hand. Meng tenslotte het amandelpoeder erdoor. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en vorm er een bal van. Rol of druk het deeg uit tot een vierkant of rechthoek van ongeveer 3 centimeter dik. Snijd met een scherp mes vierkanten van ongeveer 5 centimeter van het deeg.

Leg de deegvierkanten met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze licht met karnemelk. Bak de scones in 12-15 minuten in een op 220 °C voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Serveer de scones met de lemon curd en de clotted cream.

Recept uit Hidde de Brabander – Boulangerie

Wijnsuggesties

“Je hebt meerdere wijnen die er bij kunnen afhankelijk van wat je op, in of bij je scone eet.”, vertelt Laura Schols, sommelier.

Bij de lemon curd zou ik kiezen voor de Muscaris 2021 van Aan de Breede Beek. Deze licht zoete wijn heeft een bloemig aroma, zoete geur van perzik, citrus, appels.

Als je kiest voor aardbeienjam dan zou de LingeParel Rosé 2021 van Betuws Wijndomein of de Secco Cabernet Cortis 2020 van Aan de Breede Beek goed passen. Beiden fruitige, parelende wijnen met aroma’s van framboos, aardbei en zomerbessen.”

Liever een andere wijn? Zoek in het boek Wijnfestijn of De Wijn-Spijs Bijbel een andere bijpassende wijn.