“Niks geen zachtgekookte witlof bedekt met muffe bechamelsaus, ham en kaas”, vertelt Jord Althuizen, Neerlands BBQ-guru. “Wij grillmasters hebben een veel beter idee en maken van deze bittere stronken een smakelijke BBQ-bite. Voel je hem al aankomen? Juist ja! Voeg bacon toe, BBQ rub en BBQ saus als we dan toch USA style gaan. Witlof was nog nooit zo lekker”

Ingrediënten

(voor 4 personen)

8 stronkjes witlof

75 g roomkaas, op kamertemperatuur

150 g leerdammer, geraspt

zout en versgemalen zwarte peper

16 plakjes ontbijtspek

5 el BBQ-kruiden, bijv. Smokey’s Pig Powder

100 ml BBQ-saus, bijv. Smokey’s Finest

2 el bladpeterselieblaadjes, fijngehakt

Benodigdheden

BBQ met deksel voor indirect grillen

1 handje rookhoutsnippers, geweekt in water

kwastje

Duur: voorbereiding 30 minuten, bereiding 15 minuten

Foto: Remko Kraaijeveld

Bereiding

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.

Verwijder de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof en snijd ze in de lengte in tweeën. Wip de binnenste blaadjes eruit. Roer de roomkaas los en meng de geraspte kaas erdoor.

Breng op smaak met zout en peper. Vul de holtes van de witlof met het kaasmengsel en plak ze weer op elkaar. Omwikkel de stronkjes spiraalsgewijs met 2 plakken ontbijtspek en bestrooi ze met de BBQ-kruiden.

Leg de uitgelekte rookhoutsnippers op de gloeiende kolen en leg de witlof op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook de witlof circa 10 minuten. Verwarm ondertussen de BBQsaus en bestrijk de stronkjes witlof na 10 minuten met de saus.

Sluit de deksel en laat de saus nog circa 5 minuten karamelliseren. Strooi de bladpeterselie erover. Vanaf nu eten je kinderen wél witlof met kaas uit de oven.

Recept uit Smokey Goodness Lowlands BBQ

Wijnsuggestie

Regent Barrique van Wijngaard Telgt – Houtgerijpte Regent. 12 maanden. Kruidige wijn, smaak van zwarte bosvruchten, vleugje laurier, aangename houttonen

Regent van Aan de Breede Beek – zwarte bessen, vanille, peper, laurier, afdronk is vol, zacht aanwezige tannines

Elsterrood van Domein Tussen Rug en Rijn – gemaakt van Monarch, Regent en Cabernet Cantor druiven. Een kruidige, rokerige wijn. De Regent en de Monarch geven de wijn aroma’s van cassis en overrijpe druiven. De Cabernet Cantor zorgt voor een soepele tanninerijke afdronk.

LingeRood|Cuvée Barrique van Betuws Wijndomein – de combinatie van Pinotin en Regent en de houtrijping geeft de wijn zachte tannine, subtiele houtnuance, zwarte kersen, pruim.

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.