In 2015 ging een grote droom van Fred van der Valk in vervulling: een eigen wijngaard. Samen met Arda van der Valk, vinoloog en partner van Fred, runnen ze sinds 1999 het Valk Hotel Cuijk. Toen Fred weer eens het enorme stuk grasland achter het hotel stond te maaien ontstond het idee. 

Eerst waren het 1000 wijnstokken, later zijn er 500 bijgekomen. Samen met Harrie Eckhardt worden de Solaris wijnstokken zorgvuldig verzorgd. Fred: “Solaris is een bewerkelijk wijnplant, hij groeit hard en we hebben er dus veel werk aan. Het snoeien, opbinden  en verwijderen van bladeren houdt ons goed bezig, maar we zijn trots op het resultaat. Het eerste oogstjaar 2017 was gelijk een goed jaar en 2018 was helemaal goed.” 

Arda: “we vielen direct in de prijzen en wonnen een gouden medaille tijdens de AWC in Wenen, de grootste wijnkeuring van Europa. Maar eerlijk is eerlijk, we zouden deze medaille niet hebben verdiend zonder de hulp van Marcel Pereboom van wijngaard De Daalgaard in Sint Agatha. Marcel maakt voor ons de wijn”. 


Voor 2015 hadden Fred en Harrie nog geen kennis van wijn maken. Maar gewapend met een flinke dosis ondernemersgeest (gewoon doen is het motto van Fred), een cursus wijnbouw en de keuze voor de aanplant van slechts één druivensoort, is het avontuur begonnen. 

“Voor Fred is het een mooie afwisseling op zijn dagelijkse werkzaamheden. Na het werk op kantoor of hier in de horeca gaat hij in de wijngaard aan de slag”, vertelt Arda.

De Terra Ceuclum Solaris maakt uiteraard onderdeel uit van ons assortiment en we verzorgen zo nu en dan wijnproeverijen voor onze gasten. Onlangs hebben we voor het eerst ook een wijngaardlunch georganiseerd. Een geslaagd evenement dat we er zeker in zullen blijven houden.”

“De Terra Ceuclum Solaris is een mooie droge witte wijn die we graag schenken als een aperitief of bij frisse en lichte gerechten van onze menukaart, een Caesar salade bijvoorbeeld. Uit de recepten op de site van Onze Lokale Helden vinden we de Fritto Misto di Pesce van Maroeska Metz of het Zeebaars Pepesam Tomat recept van Vanja van der Leeden die er goed bij passen”. 

Het wijnavontuur bevalt Fred en Arda goed. Zo goed dat ze na het overdragen van het hotel aan de volgende generatie, een eigen wijngaard in het buitenland eventueel wel zien zitten. “In Portugal bijvoorbeeld. Tegen die tijd weet ik in ieder geval precies waar ik het over heb. En tot die tijd genieten we beiden van wat we hier hebben gerealiseerd”, vertelt Fred met een tevreden glimlach op zijn gezicht.