Vanaf de openbare weg draai je via een toegangspoort met stenen zuilen de wijngaard op en rijd je te midden van de druivenranken de wijngaard in. Dat begint goed. Je bent in Overijssel, maar waant je op een wijndomein in Frankrijk of Italië. De wijngaard van 6,5 hectare bestaat uit drie percelen, een boerderij met serre en terras voor alle proeverijen en op het erf een fors pand met daarin de wijnmakerij en wijnkelder.

En hoe cool, door de wijngaard stroomt een beek die je oversteekt met een trekpont.

Ondernemerschap

Met 6,5-hectare wijngaard, een productie van ongeveer 25.000 flessen per jaar en een wijnmakerij met een capaciteit van 150.000 liter waar ook voor derden de wijnen worden gemaakt, behoort Hof van Twente tot de grote wijndomeinen van Nederland, zoals onder andere ook Betuws Wijndomein.

Roelof en Ilse Visscher, de eigenaren van Hof van Twente, zijn ook mede-eigenaren van Neerlands Wijnmakerij – de wijnmakerij waar Roelof de wijnen van Hof van Twente maakt en die voor verschillende andere Nederlandse wijngaardeniers. Zo liggen de wijnen van de Reestlandhoeve er te rusten in tanks, maar ook die van bijvoorbeeld wijngaard Hesselink en de wijnen van Thérèse Boer van Michelin ster restaurant De Librije (Kus van Thérèse).

De wijnmakerij heeft alle apparatuur die een wijnmaker zich wenst, maar die voor kleinere wijngaarden vaak te kostbaar is om aan te schaffen, zoals een ontsteler, een pers, fermentatie- en opslagtanks, filtreerapparatuur, een bottellijn. Ook houten vaten van andere wijnmakers liggen in de kelder onder de boerderij.

Nog meer bijzonders: Hof van Twente is ook een zorgboerderij gerund door Ilse. De zorgboerderij biedt sinds 2017 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooie omgeving, rust, ruimte en mogelijkheid te werken in de wijngaard en op de boerderij.

Wijngaard Hof van Twente, door Roelof en Ilse in 2000 opgericht, is sindsdien uitgegroeid tot een groot bedrijf met ruim 20.000 stokken. Johanniter, Solaris, Regent, Pinotin, Rondo, Cabernet Cortis en Lemberger wordt er verbouwd.

Wijnkeuring

Dat Roelof en Ilse ondernemend zijn is wel duidelijk, en dat ze met succes mooie wijnen maken blijkt onder andere uit de medailles die hun wijnen verdienen. De grootste internationale wijnkeuring Austrian Wine Challenge (AWC) en de Nederlands-Belgische Wijnkeuring van de Lage Landen kennen jaar op jaar medailles toe aan hun wijnen, maar ook aan de wijnen van de andere wijngaardeniers waar Hof van Twente de wijnen voor maakt.