“Pompoensoep kondigt de herfst aan. Na een stevige wandeling smaakt deze fluweelzachte oranje soep nog lekkerder”, vertelt Maroeska Metz, interieur ontwerper en kookboek auteur. “Als je een mooie grote pompoen op de kop kunt tikken kun je deze uithollen en daarin de soep opdienen. Een pompoen op tafel ziet er altijd indrukwekkend uit maar het gaat bij dit recept natuurlijk om de inhoud.”

Ingredienten

1 pompoen (ca.500 gram)

1 grote winterwortel (400 gram

200 gram aardappel

1 stengel bleekselderij

½ liter volle melk of havermelk

½ liter bouillon

3 eetlepels olijfolie

½ theelepel komijn

peper en zout

Foto: Maroeska Metz


Bereiding

De pompoen, aardappel en wortels schoonmaken en in grove stukken snijden. Je kunt in principe de schil van de pompoen laten zitten, alleen de lelijke plekken moet je even weg snijden.

Neem een hoge soeppan en verhit daarin olie. De groenten en de bleekselderij toevoegen en rondom aanbakken. De komijn ook even mee bakken en 1,5 bouillon (of water) toevoegen. Het geheel gaar laten worden in 15 minuten. Tenslotte melk toevoegen en de soep met de staafmixer pureren.

Je kunt ook de pompoen met de komijn in paar eetlepels olijfolie in de oven garen voordat je er soep van maakt. Dit is een basissoep waar je naar hartenlust mee kunt variëren. Er kan bijvoorbeeld een klein pepertje door of peterselie, koriander

en/of selderij. Garnalen en koriander geeft een Oosters tintje aan je pompoensoep. Met een eetlepel pesto of Parmezaanse kaas smaakt deze soep ook heerlijk.

Recept uit Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz – Maroeska Metz


Wijnsuggestie

Bij soep geen wijn, zo luidt de vuistregel, maar ja … Toch kan het erg smaakvol zijn. Dus waarom niet?

Muscaris van Aan de Breede Beek – Muscaris druif. Bloemig aroma, zoete geur van perzik, citrus, appels.

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.