“Boquerones fritos. Vers uit de zee, even door bloem gehaald en in het hete vet. Simpel en zooo goed”, vertelt Meneer Wateetons, kookboekauteur, docent, wetenschapper en kooktechniek fanaat.

“Het zal niet vaak voorkomen, maar wij zijn nog bevriend met een tweetal docenten van onze middelbare school. Dat je überhaupt bevriend kunt raken met je docenten is al bijzonder, maar dat dat al 30 jaar stand houdt is uniek.”, vertelt Meneer Wateetons.

“Ze wonen inmiddels al jaren in Spanje, aan de kust, op een berg in een zelfgebouwd huis. Daar hebben wij nog een beetje aan mee mogen bouwen. Als je één latei plaatsen, 20 Billy kasten in elkaar zetten en je naam achterlaten in een pas gestort betonvloertje daartoe mag rekenen.”

“Bij aankomst staat steevast dezelfde welkomst tapas op het menu: boquerones fritos. Vers uit de zee, even door bloem gehaald en in het hete vet. Aan frituurpannen, temperatuursmeting en lange discussies over vettypen doen we daar niet. Wel aan veel wijn en eindeloze avonden.”

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 500 gram kraakverse ansjovis
  • Bloem
  • Peper en zout
  • Citroen

Foto: René Mesman

Bereiding

  1. Maak de ansjovis schoon door met je nagel of een mesje de buikwand open te snijden en de ingewanden eruit te schrapen. Wij laten de kop altijd zitten, maar doe wat je wilt.
  2. Leg de visjes in een bak koude melk en hussel ze een beetje heen en weer om de buikwanden schoon te spoelen.
  3. Zet een grote bak bloem klaar en mik wat handen visjes erin. Die mogen best nog een kleddernat zijn, zo krijg je lekker veel klontjes bloem dat zich vertaalt in muchos crunchos.
  4. Frituur de visjes bij 175 graden gedurende een paar minuten tot goudbruin.
  5. Voeg peper en zout en een kneepje citroensap toe naar smaak.
  6. Eet ze, bloedheet, bij ondergaande zon op een voor jouw doen net iets te scheef terras in Spanje.

Voor ansjovis hoef je helemaal niet naar Spanje. Het visje komt ook voor onze kust voor en vroeger zelfs in de Zuiderzee. De ansjovis trekt in april langs de kust van België en Nederland om zich voort te planten, bij voorkeur in brak water zoals de Oosterschelde.

Tips en variaties

  • Gastronomix.nl adviseert koffiemelk in plaats van melk, mogelijk vanwege de smaak, de bruinende suikers en de dikke structuur waardoor het beter plakt. Room kan ook.
  • Je weet het hè: ‘kraakvers’ herken je aan de geur van de zee in plaats van die van vis, heldere ogen, een intacte slijmlaag en helder rode kieuwen.
  • Eventueel kun je de bloem vervangen voor een andere smaak, of om gluten te voorkomen.
  • Wat smaakmakers door de bloem kunnen natuurlijk altijd.

Recept uit Over Frituren – Waarom frituren de beste kooktechniek op aarde is – Meneer Wateetons

Wijnsuggestie

LingeRood Cuvée Signature 2017 of LingeRood Cuvée Signature 2020 van Betuws Wijndomein – “Hoewel je bij vis wellicht aan een witte wijn denkt, past bij deze kleine krachtpaster, bij het zoute van de ansjovis, juist een wijn met pit. Een stevige wijn dus. “, vertelt Laura Schols, sommelier.

“Regent en Cabernet Cortis druiven. Stevige complexiteit, donkerpaars fruit en levendige tannine. Zowel die van 2017 als die van 2020 is bekroond met een gouden medaille – Wijnkeuring van de Lage Landen 2022.”

LingeRood Cuvée Signature 2020 van Betuws Wijndomein – Regent en Cabernet Cortis druiven. Stevige complexiteit, donkerpaars fruit en levendige tannine. Op dronk, maar ook een perfecte bewaarwijn. Bekroond met een gouden medaille – Wijnkeuring van de Lage Landen 2022.

LingeRood Cuvée Signature 2017 van Betuws Wijndomein – Regent en Cabernet Cortis druiven. Zelfde samenstelling maar door de veroudering zachtere tannines. Bekroond met een gouden medaille – Wijnkeuring van de Lage Landen 2022.

Liever een andere wijn? Zoek in ons assortiment een andere bijpassende wijn of grasduin in het boek Wijnfestijn of De Wijn-Spijs Bijbel voor iets moois.