“De Nederlandse binnenwateren stikken van de Amerikaanse rivierkreeftjes. Ze zijn met zovelen dat ze de Europese rivierkreeft grotendeels verdreven hebben.”, vertelt Janneke Vreugdenhil, culinair journalist, NRC columnist en kookboekauteur. “Vooral in het Groene Hart vormen ze bijna een plaag. Nu ja, plaag. We kunnen ze natuurlijk ook gewoon opeten, want ze zijn hartstikke smakelijk. Wie zin heeft om deze soep te proberen kan erop uit trekken om ze zelf te vangen, maar ze worden ook wel online aangeboden, bijvoorbeeld via de Facebookgroep ‘Rivierkreeft uit het Groene Hart van Nederland’.

Ingrediënten

1 kilo levende rivierkreeftjes

4 el olijfolie

100 g rookspek, in smalle reepjes

1 ui, fijngesneden

4 stengels bleekselderij, in boogjes

2 teentjes knoflook, fijngesneden

een paar takjes tijm of 1 theelepel gedroogde tijm

2 laurierblaadjes

4 vastkokende aardappels, geschild, in plakjes van ongeveer ½ cm

400 ml + 2 el volle melk

1 el maïzena

½ bosje peterselie, fijngesneden

zout en peper

BENODIGDHEDEN

schaar

zeef

keukenpapier

Foto: Saskia Lelieveld


Bereiding

1 Stop de kreeftjes in een plastic zak en leg deze 2 uur in de vriezer.

2 Breng een grote pan met water aan de kook, voeg een eetlepel zout toe en laat de kreeftjes erin zakken. Kook ze 3 minuten. Haal ze eruit en leg ze in een bak met ijswater, zodat ze niet verder garen.

3 Pel de kreeftjes: Neem de kop tussen duim en wijsvinger en pak de staart beet met de andere hand. Knijp heel lichtjes in de kop en maak tegelijk een licht draaiende en trekkende beweging met de andere hand waardoor de staart loslaat. Knip met een schaar het staartpantser aan de rugzijde open en verwijder dit. Over de rug van het kreeftje loopt een zwart streepje. Verwijder dit darmkanaal. Doe dit met alle kreeftjes en spoel ze af onder de koude kraan. Bewaar het vlees en gebruik de koppen en pantsers voor de bouillon.

4 Verhit voor de bouillon 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en voeg de koppen en pantsers toe. Laat een paar minuten op hoog vuur bakken. Schenk er 1 liter water bij en laat aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes trekken.

5 Schenk de bouillon door een zeef die je boven een kan of kom hebt geplaatst. Druk met een houten lepel zoveel mogelijk sappen uit de pantsers. Je houdt een prachtig koraalrode schaaldierenbouillon over.

6 Verhit opnieuw 2 eetlepels olijfolie in de soeppan en bak hierin het spek krokant. Schep het uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

7 Fruit de ui en selderij een paar minuten in het bakvet. Voeg de knoflook, tijm en laurierblaadjes toe en fruit nog een minuutje mee. Schenk de bouillon in de pan. Voeg de aardappels toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat 12-15 minuten koken, tot de aardappels gaar zijn.

8 Schenk 400 milliliter melk bij de soep en laat opnieuw aan de kook komen. Roer in een kopje de maïzena los met 2 eetlepels melk en voeg toe aan de soep. Roer het erdoor en laat eventjes koken tot de soep bindt. Als de soep nog te dun is, gebruik dan nog wat extra maïzena.

9 Roer de spekreepjes, rivierkreeftjes en peterselie door de soep en maak hem op smaak met zout en peper.

Recept uit De bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil


Wijnsuggestie

Bij soep geen wijn, zo luidt de vuistregel, maar ja … Toch kan het erg smaakvol zijn. Dus waarom niet?

LingeWit|Cuvée van Betuws Wijndomein – Gemaakt van de Johanniter, Solaris, en Souvignir Gris druiven. Mooie wijn met bloemige tonen, rijp geel fruit, volle afdronk.

Linge|Wit Barrique van Betuws Wijndomein – gemaakt van de druivenrassen Johanniter, Solaris en Souvignir Gris. Stevige complexiteit, geel tropisch fruit, ondertonen van weidebloemen en subtiele hout nuance.

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.