“Fritto misto di pesce is een echte Italiaanse klassieker. Garnalen, kleine visjes, ringen inktvis en bijvoorbeeld octopusjes in een knapperig deegkorstje is één van mijn favoriete gerechten”, vertelt Maroeska Metz, interieur ontwerper en kookboek auteur. “Als variant op de traditionele fritto misto heb ik fijngesneden reepjes groente toegevoegd zoals wortel en courgette. Voor vier personen reken ik op ongeveer 150 gram vis per persoon.”

Ingrediënten

100 gram inktvisjes

100 gram ringen calamares

100 gram verse ansjovissen

200 gram sardientjes

100 gram grote garnalen

100 gram courgette

100 gram wortel

100 gram venkel

250 gram bloem

1 ei

2 dl bier of (mineraal) water

zout

Foto: Maroeska Metz


Bereiding

Snijd de vis in hapklare porties en de groentes als venkel, wortel of courgette in smalle reepjes van ongeveer 4-6 mm dikte.

Als je de mis-en-place hebt gedaan, maak je een beslag van bloem gemengd met een ei, bier of (mineraal) water. De vis en de reepjes groente door het beslag halen zodat een flinterdun laagje achterblijft en daarna bakken in hete frituurolie (ongeveer 135 graden).

Belangrijk bij fritto misto is dat je goede frituurolie gebruikt, dat de ingrediënten niet diepgevroren in de frituur gaan en niet te veel tegelijk (waardoor de temperatuur van de olie zakt).

Soms maak ik een mengsel van olijfolie en arachideolie. Arachideolie frituurt geweldig. De fritto misto moet meteen gaan borrelen als je ‘m onderdompelt. Als het deeg een krokant korstje heeft gekregen, kan je de vis en de groente uit de olie halen en laten uitlekken op keukenpapier.

Recept uit Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz


Wijnsuggestie

Solaris van Aan de Breede Beek – De Solaris druif geeft een soepel mondcontact, een fris zoete smaak overgaand in een licht minerale en vol fruitige lange afdronk. Hints van tropisch fruit, ananas en perzik, honing.

LingeWit|Cuvée van Betuws Wijndomein – Gemaakt van de Johanniter, Solaris, en Souvignir Gris druiven. Mooie wijn met bloemige tonen, rijp geel fruit, volle afdronk.

Elsterberg van Domein Tussen Rug en Rijn – Muscaris en Soivignier Gris druiven. Klein zoetje, lekker in het fruit, met een mooie volle afdronk.

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.