“Jenever is als Nederlands product een mooie drank om te combineren met mosselen. Als het mosselpannetje weer op tafel komt, probeer dan eens deze mosselen met jenever”, vertelt Tjitze van der Dam, chefkok en kookboek auteur. “Je zult ervan smullen.”

Ingrediënten

2 kg mosselen

50 ml jenever

1 stronk bleekselderij

1/2 ui

1/4 prei

1/4 winterpeen

1 teentje knoflook

1/4 bos gesneden peterselie

50 g Amsterdamse uitjes

Voor 4 personen

Foto: Saskia de Wal


Bereiding

Spoel de mosselen ongeveer 30 minuten met koud water zodat het eventuele zand eruit wordt gespoeld. De kapotte mosselen gooi je weg, het kan zijn dat deze niet goed zijn.

Snijd de bleekselderij, de ui, de prei, de winterpeen en de knoflook in stukjes en fruit deze aan in een beetje olie tot ze gaar zijn.

Voeg de mosselen toe en bak even kort mee.

Blus de mosselen af met de jenever en stoof ze net zo lang tot ze open gaan staan en voeg dan de vers gesneden peterselie en halve Amsterdamse uitjes toe.

Recept uit Hollandse Klassiekers Anno Nu – Van appeltaart tot zuurvlees – Tjitze van der Dam


Wijnsuggestie

Johanniter van Hof van Twente – Fris, fruitige droge witte wijn. Gemaakt van de Johanniterdruif en 10% Solaris. Aromas van appel en peer en is licht filmend. De wijn heeft in de neus wat citrus fruit en een klein bittertje.

Johanitter van Aan de Breede Beek – De Johanitter druif geeft de wijn een rijpe ananas, lychee, appels en hars, een fris vol mondcontact en een zoete iets bittere smaak. 

LingeWit |Johanitter van Betuws Wijndomein – Fris bouquet, met een verfijnde smaak van appel, peer, citrusfruit en een aangenaam bittertje.

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.