“Het klinkt misschien oneerbiedig, maar een pijlstaartinktvis is voor dit recept gemaakt”, vertellen Meneer Wateetons en René Zanderink, de auteurs van het kookboek Over Inpakken. “De holle vorm, die ook nog eens heel makkelijk te legen is – de inkt en ingewanden eruit – is ideaal voor het vullen met iets lekkers. Je kunt ze zelf geleegd en klaar om te vullen kopen. De neutrale smaak van de inktvis – welbeschouwd levert het beestje vooral mondgevoel – zit geen enkele vulling in de weg.”

Ingredienten

VOOR 4 PERSONEN
TIJDSPAD
voorbereiden: 1 uur
garen: 30 minuten

MATERIALEN
keukenmachine
cocktailprikkers
grote kookpan
gril of barbeque (optioneel)

INGREDIËNTEN
4 grote pijlstaartinktvissen (diepgevroren tubes zijn een goed alternatief)
150 g oudbakken brood
150 ml melk
2 eieren
10 gezouten ansjovisfilets, fijngehakt
tentakels van de inktvissen of 200 g zeevruchten, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 takjes bladpeterselie, fijngehakt
20 g kappertjes, liefst in zout ingelegd en gespoeld
zout en peper
olijfolie

Voor de saus:
2 blikken gepelde tomaten
3 tenen knoflook
1 kleine ui
1 kleine wortel
1 stengel bleekselderij
100 ml droge rode wijn
2 laurierblaadjes
olijfolie
zout en peper

Foto: Saskia Lelieveld


Bereiding

1. Maak de pijlstaartinktvissen schoon door de kop met tentakels en ingewanden te verwijderen. Trek ook het kraakbeenachtige schild eruit. Spoel de inktvis aan de binnenkant goed uit. Bewaar de tentakels. (Je kunt je visboer ook vragen de inktvissen voor je schoon te maken)

2. Breng een pan gezouten water aan de kook en gaar hierin de tentakels of de zeevruchten als je die gebruikt gedurende 10 minuten. Neem ze uit de pan en laat afkoelen.

3. Week in de tussentijd het brood in de melk tot het zacht is.

4. Snijd de ansjovis en tentakels, of zeevruchten als je die gebruikt, klein.

5. Hak alle ingrediënten, behalve de kappertjes, ongeveer 30 seconden met de keukenmachine tot een ‘deeg’. Meng er met de hand de kappertjes doorheen. Breng op smaak met zout en peper.

6. Vul de inktvissen met een lepel, niet al te strak, want de vulling zet uit tijdens het garen. Sluit met een cocktailprikker. Leg koel weg.

7. Hak alle groenten voor de saus, behalve de tomaten, fijn in een keukenmachine.

8. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin op laag vuur de fijngehakte groente gedurende 20 minuten. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.

9. Voeg de tomaten toe aan het groentemengsel en plet ze een beetje met spatel of vork; ze mogen best een beetje grof blijven. Giet de rode wijn erbij.

10. Smeer de gevulde inktvissen in met olie.

11. Grill de inktvissen ze tot ze een mooi bruin streepje hebben. Een loeihete grillpan of hete barbecue met gietijzeren rooster geven het mooiste effect, maar even aanzetten in een gewone koekenpan mag ook. Let op, inktvis bruint niet zo makkelijk.

12. Leg de inktvissen in de tomatensaus. Gaar met de deksel half op de pan gedurende ongeveer een half uur op een laag vuur, totdat de saus wat is ingedikt. Draai de inktvissen regelmatig om.

Recept uit Over Inpakken – Technieken en recepten voor het inpakken en garen in … -Meneer Wateetons


Wijnsuggestie

LingeWit Cuvée Barrique van Betuws Wijndomein –  stevige complexiteit, geel tropisch fruit, ondertonen van weidebloemen en subtiele hout nuance.

Wilde Hilde van De Daalgaard – Johanniter en Riesling druiven. De naam Wilde Hilde is een verwijzing naar de gebruikte gisten en één van de wijnmakers, Hilde van Daal. Een mooie witte, vol fruitige wijn met vanille en hout aroma’s. Milde zuren.

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.