“De makreel is een van mijn lievelingsvissen uit de Noordzee. Alleen al die prachtige tijgerstrepen op zijn zilver met gouden huid”, vertelt Janneke Vreugdenhil, culinair journalist, NRC columnist en kookboekauteur. “En dan is hij ook nog eens supergezond, spotgoedkoop, vreselijk veelzijdig en niet te vergeten: hartstikke lekker. Makreel kun je bakken, grillen, roken, stomen en nog veel meer. Dit is een gestoomde variant.”

Ingrediënten

1 kilo krieltjes in de schil, schoongeboend

zout

300 g gestoomde pepermakreel

2 el witte wijnazijn

5 el zonnebloemolie

zout en peper

3 el kappertjes

2 bakjes tuinkers

Foto: Saskia Lelieveld


Bereiding

1 Doe de krieltjes in een ruime pan en zet ze onder water. Voeg zout naar smaak toe en kook ze in ongeveer 15 minuten net gaar.

2 Breek de makreel in stukjes, verwijder het vel en eventuele graatjes.

3 Giet de krieltjes af, halveer ze en doe ze in een kom. Voeg de azijn, de olie en zout en peper naar smaak toe en hussel.

4 Doe de makreel, de kappertjes en bijna alle tuinkers bij de aardappeltjes en hussel nogmaals.

5 Spreid de salade uit over een grote schaal of over vier borden en knip er de laatste tuinkers boven.

Recept uit De bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil


Wijnsuggestie

LingeWit|Cuvée Barrique – gemaakt van de druivenrassen Johanniter, Solaris en Souvignir Gris. Tijdens de vinificatie, op nieuw eikenhouten barrique, ontstaat een robuuste witte wijn. LingeWit|Cuvée Barrique heeft een stevige complexiteit, geel tropisch fruit, ondertonen van weidebloemen en subtiele hout nuance.

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.