In Elst (Utrecht), in een verbouwde herenboerderij uit 1840 met de mooie naam Tussen Rug en Rijn, woont Simon Crone. Hij is the founding father van het wijndomein genoemd naar het huis. Wat een pittoreske omgeving is dit; aan de ene kant de beboste Utrechtse Heuvelrug en aan de andere kant de weidse uiterwaarden met de loom stromende Rijn. Vanaf het terras van het huis zie je één van de drie wijngaarden die het domein rijk is.

Simon’s inspiratie komt van de grote wijngaarden in de Languedoc waar hij met zijn gezin enkele jaren heeft gewoond. Het wijnavontuur begon ruim twintig jaar geleden als hobby.

Foto: Tamara Reijnders


Een deel van de tuin in de uiterwaarden werd omgeploegd en Regent en Johanniter druivenstokken werden aangeplant. Simon maakte kleine hoeveelheden witte wijn in 30 liter vaten die in de kelder van het huis koel bewaard werden. Voor de gisting van de rode wijn, werden de vaten op de vloerverwarming van de deel geplaatst. “Het was niet ideaal en de kwaliteit van de wijn was erg wisselend maar het was ontzettend leuk om te doen.”, zegt Simon.

Simon had in die tijd een drukke baan en weinig tijd voor de wijngaard. Zoon Hans en dochter Lianne kwamen te hulp en hebben van de oogst van 2011 voor het eerst rosé gemaakt. Deze viel goed in de smaak.

Vader, zoon en dochter hebben vanaf 2014 de hobby uitgebreid tot het wijndomein dat het nu is met wijngaarden op drie locaties in Elst. Hun ervaring hebben zij aangevuld met een studie aan de Université du Vin in Suze la Rousse (Zuid Frankrijk). Op het domein wordt nu professioneel wijn gemaakt in de nieuwe wijnkelder waar een indrukwekkende rij RVS wijnvaten staan, een machine om de druiven van steeltjes te ontdoen, een hydro pers en een installatie om alles op de juiste temperatuur te houden. “In de wijngaard en in de kelder wordt zoveel mogelijk biologisch gewerkt met Bio-Controle en Bio-Stimulatie; dus onkruid wordt met de hand gewied en bestrijdingsmiddelen worden alleen ingezet als het echt niet anders kan.”, vertelt Lianne.

Het Wijndomein Tussen Rug en Rijn is een echt familiebedrijf geworden waar iedereen helpt waar kan. Overduidelijk hebben ze plezier in het maken van wijnen. Van het snoeien en aanbinden van de takken tot en met het plukken, persen en bottelen van de wijn. Iedereen helpt mee en werkt vol passie aan alle stappen van het wijn maken.

Simon en zijn gezin zijn trots op het eindresultaat van hun werk en logisch. De afgelopen jaren vielen hun wijnen regelmatig in de prijzen, in 2020 bijvoorbeeld met een zilveren medaille voor de witte Elsterberg 2019 en driemaal brons; voor de witte Johanniter 2019, voor de rosé LiHannes 2019 en de HeuvelRood 2018.  

Het is duidelijk: dit is de plek waar mooie wijnen vandaan komen. Nieuwsgierig? Bekijk ons assortiment.