Wie naar Valk Hotel Cuijk gaat wacht een verrassing aan de zij- en achterkant van het hotel. Sinds 2015 is daar een wijngaard. Terra Ceuclum, naar de Latijnse naam voor Cuijk, bestaat uit twee percelen, 1000 druivenstokken op het ene en 500 op het andere perceel. Solaris is de aangeplante witte druif. Fred van der Valk, de eigenaar van Terra Ceuclum: “als ik iets doe, doe ik het goed. Liever de Solaris druif door en door kennen en daar een prachtige wijn van maken dan mijn aandacht verdelen over veel verschillende druivensoorten”. 

En dat is gelukt. Een mooie droge witte wijn, fris met aroma’s van rijp fruit en met een lange afdronk. In 2017 zijn de eerste druiven geoogst.  “Harrie Eckhardt en ik hebben met veel zorg en liefde de wijnstokken verzorgd, en waren enorm trots op de eerste oogst”, vertelt Fred. “En nog meer toen de Terra Ceuclum Solaris  een gouden medaille won tijdens de AWC in Wenen. Dit is de grootste wijnkeuring van Europa. De wijnen worden blind getest op geur en smaak door een panel van deskundigen.”


“Maar we hadden deze prestatie niet neer kunnen zetten zonder Marcel Pereboom, de wijnmaker van wijngaard De Daalgaard in Sint Agatha. Harrie en ik, met de hulp van vrijwilligers, verzorgen de wijnstokken. Het snoeien, opbinden  en verwijderen van bladeren houdt ons goed bezig, maar zodra we hebben geoogst doet Marcel zijn magic.”

De wijngaard ligt vlakbij de Kraaijenbergse Plassen en de Maas, de plek waar de Romeinen haverwege de eerste eeuw neerstreken en Ceuclum stichten. Voor hen een strategische plek  aan de route langs de Maas tussen Maastricht en Nijmegen. Voor wijngaard Terra Ceuclum, nu eeuwen later, de mooie bodem, het terroir, voor de Terra Ceuclum Solaris