“Hachee is een gerecht dat tot de typische Hollandse keuken gerekend wordt. Het gerecht is waarschijnlijk ooit ontstaan doordat resten braadvlees opnieuw werden gebruikt, met groenten die op dat moment voorhanden waren.”, vertelt Tjitze van der Dam, chefkok en kookboek auteur. “Ik maak het nog Hollandser, door het te combineren met lamsvlees van ons eigen Waddeneiland Texel.“

Ingrediënten

500 g lamsnek

Peper en zout

5 uien

2 tenen knoflook

1 takje tijm

1 takje rozemarijn

2 dl rode wijn

50 g Amsterdamse ui

1/2 knolselderij

Olijfolie om in te bakken

Nodig: stoofpan

Voor 4 personen

Foto: Saskia de Wal


Bereiding

Voor het stoofvlees: doe peper en zout op de lamsnek en bak deze goudbruin in een bakpan aan beide kanten en doe in een stoofpan.

Doe 4 uien in grove stukken gesneden, knoflook, tijm en rozemarijn in de bakpan en zet deze even aan en blus af met de rode wijn. Doe dit ook in de stoofpan en voeg water toe tot de lamsnek net onder staat.

Laat de lamsnek op laag vuur ongeveer 4 uur gaar stoven met het deksel op de pan.

Schep  de lamsnek uit de pan als deze gaar is,  en pluk het vlees in grove stukken. Zeef het stoofvocht en laat het vocht inkoken tot een mooie dikke jus. Meng de jus weer met de lamshachee en breng op smaak met peper en zout.

Snijd een ui in de lengte door de helft en bak in een beetje olijfolie donkerbruin op middelhoog vuur. Als de ui nog niet gaar is na het bakken, gaar deze dan nog ongeveer 15 minuten op 170˚C in de oven.

Snijd de Amsterdamse uitjes door de helft en haal de schelpen los.

Snijd de knolselderij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en bak deze in olijfolie mooi goudbruin.

Dresseer de ingrediënten speels op het bord.

Recept uit Hollandse Klassiekers Anno Nu – Van appeltaart tot zuurvlees – Tjitze van der Dam


Wijnsuggestie

Regent van Aan de Breede Beek – zwarte bessen, vanille, peper, laurier, afdronk is vol, zacht aanwezige tannines. 

Regent van Hof van Twente – Regent druif. Aroma van zwarte bessen, vanille, peper en laurier. De afdronk is vol en aangenaam met nog zacht aanwezige tannines.

LingeRood|Cuvée Signature van Betuws Wijndomein – een kruidige wijn, stevige complexiteit, donkerpaars fruit en levendige tannine.

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.