“Wilde wadoesters zijn hetzelfde als gekweekte creuses in de Oosterschelde, alleen bevatten ze vaak meer vlees. Hun smaak is ziltig, zoet, vol en rond”, vertelt Laura de Grave, culinair journalist en kookboekenauteur.

Ingrediënten

4 wilde wadoesters

Met zeewierboter
handje gesneden zeewier*
100 g ongezouten roomboter

Met koriander en munt
8 verse korianderblaadjes
8 verse muntblaadjes
4 el olijfolie

Met belegen boerenkaas
4 el geraspte belegen boerenkaas

Keukenspullen
oestermes
theedoek

*Zoals zeesla, dulse, knoopwier of apenhaar. Deze kun je rapen op het wad. In principe kun je van alle eetbare soorten zeewier boter maken, alleen zee-eik is niet geschikt.

Foto: Hans de Kort

Bereiding

Met zeewierboter

1. Maak de oesters open. Verwarm de oven tot 160 °C. Was het zeewier, dep droog en snijd fijn. Meng het zeewier door de boter.

2. Zet de oesters 5 minuten onder de grill. Verdeel de zeewierboter over de warme wadoesters. Serveer direct.

Met belegen boerenkaas

Maak de oesters open. Verwarm de oven tot 160 °C. Verdeel de kaas over de wadoesters. Zet 5 minuten onder de grill. Serveer direct.

Met koriander en munt

Maak de oesters open. Snijd de koriander en munt fijn. Verdeel over de oesters. Verhit de olie in een steelpan, totdat het begint te knetteren. Giet de hete olie over de oesters en kruiden. Serveer direct.

Oesters openen
Even een kunstje dat je moet leren. De eerste paar keer lijkt het net of je een steen open zit te wrikken, maar als je het eenmaal doorhebt is het heel simpel. Door het vocht na het openen twee keer uit de oester te laten lopen, proef je de smaak van oester echt, en vermijd je het ‘slok zeewater’-effect.

1. Leg een theedoek tweemaal in de lengte dubbelgevouwen op tafel. Leg een oester aan een kant van de theedoek met de bolle kant naar beneden en de opening naar de zijkant. Vouw het uiteinde van de theedoek op de oester.

2. Druk met je ene hand op de oester, terwijl je met je andere hand het oestermes 3-4 cm in het scharnier steekt. Soms is dat even zoeken. Wrik het mes tussen de twee schelphelften. Kantel het mes een kwartslag, zodat de schelp openklapt.

3. Snijd de oester open langs de bovenste schelp, zodat het vlees niet kapot gaat. Verwijder de bovenste schelp. Laat het water uit de oester lopen terwijl je de oester vasthoudt met je wijsvinger. Verwijder eventueel gruis met het oestermes. Snijd de oester los van de onderschelp. Draai de oester om in de schelp.

4. Houd opnieuw je wijsvinger op de oester en laat het erin gelopen water er nog een keer uit. Wacht 10 seconden voordat je hem opeet.

Recept uit Nederland Kookboek – Laura de Grave


Wijnsuggestie

Maasparel van De Daalgaard – Riesling en Bacchus zijn de gebruikte druiven. Gemaakt op basis van de methode champenoise. Uitbouw op fijne gist. Een witte, frisse parelwijn met mooie fruitige aroma’s en lange afdronk. Bekroond met een zilveren medaille – Austrian Wine Challenge 2022

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.