Uit het juiste hout gesneden, geboren en getogen Ermeloër, met een agrarische achtergrond en een enorme passie voor de wijnbouw, dat is Jan van den Ham.

Samen met zijn vrouw Hennie zijn zij sinds 2005 de eigenaren van Wijngaard Telgt.

Naast de wijngaard werkt Jan als agrarisch adviseur. Dat was destijds ook de manier waarop hij in aanraking kwam met het “wijngaardvirus”, zoals Jan dat noemt.

“In 2005 hebben we de grond aangekocht, in 2006 zijn 2400 druivenstokken aangeplant en in 2009 verkochten we daarvan onze eerste 500 flessen”, vertelt Jan. “Daar zat meteen een prijswinnaar bij. En ze blijven in de prijzen vallen.”

Je ziet het niet direct aan Jan, maar je voelt de trots als hij vertelt, en terecht.


Hennie en Jan werken met plezier in de wijngaard, en weten zich omringd door veel vrijwilligers, momenteel zo’n tweeënzestig. Ook hun zoon en dochter helpen soms mee.

“Natuurlijk zijn wijnboeren erg afhankelijk van het weer, zeker in Nederland. Maar door de nieuwe minder schimmelgevoelige druivenrassen die we hebben aangeplant en het vroeger afrijpen van deze rassen, lukt het ons om mooie wijnen te maken. En met een mooie nazomer zijn we dan natuurlijk helemaal blij”, vertelt Jan, “Dat is de basis voor onze heerlijke en eerlijke wijnen”.