Verscholen tussen de dorpen Putten en Ermelo ligt de Wijngaard Telgt, in het gelijknamige buurtschap. Jan en Hennie van den Ham zijn de trotse eigenaren. De wijngaard bevindt zich op een van de Veluwse stuwwallen, en vormde door de eeuwen heen een aantrekkelijk vestigingsgebied, met name door de gunstige waterhuishouding en goede bodemvruchtbaarheid. Geen wonder dat Jan en Hennie in 2006 deze plek uitzochten voor hun wijngaard. Inmiddels is de wijngaard anderhalve hectare groot en telt het drieduizend druivenstokken. Ze staan te schitteren in de zon en maken het goed, dat zie je direct.

Jan en Hennie hebben Regent,  Johanniter, Pinotin, Rondo en Cabernet Blanc aangeplant. Ook hebben ze een proef rijtje Souvignier Gris staan, waar ze waarschijnlijk in de toekomst meer van willen aanplanten.


“Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. Dus hebben we in 2006, toen we begonnen, bijvoorbeeld bewust gekozen voor druivenstokken die minder gevoelig zijn voor schimmels, zodat we bijna niet  hoeven te spuiten tegen schimmels.  Ook werken wij met veel bloemen in en rond de wijngaard, deze trekken het hele jaar door allerlei insecten aan, die elkaar in evenwicht houden. Op deze manier hoeven wij geen insecticiden  te gebruiken.”, vertelt Jan. Hennie vult aan: “We proberen de natuur voor ons te laten werken.  Zo heeft een imker zijn bijenvolken in onze wijngaard staan, en werken wij zoveel mogelijk met natuurlijke materialen, zoals  kastanje houten palen en een ontvangstruimte die van heide is gemaakt.”

We lopen inmiddels naar het mooie, nieuwe gebouw op het terrein en dalen af naar de wijnkelder. “Elk jaar investeren we in onze wijngaard”, vertelt Jan terwijl hij ons in de wijnkelder rondleidt. “En zo hebben we nu een prachtige nieuwe wijnkelder waar we best een beetje trots op zijn”, vertelt Jan.  De oogst van dit jaar ligt er nu te rijpen. Dat gaan komend jaar weer mooie wijnen worden, dat zie je zo.