Als tuinderszoon heeft Henk Breugem (1961) de liefde voor het telen al jong meegekregen. De opschaling en industrialisering van de tuinbouw heeft Henk aanvankelijk doen besluiten niet in de voetsporen van zijn vader te treden, totdat hij ontdekte dat wijnbouw door nieuw ontwikkelde druivenrassen ook in Nederland mogelijk was. Na ruim 20 jaar in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt te hebben, besluit hij zijn hernieuwde passie te volgen en in 2003 plant hij zijn eerste hectare aan, gevolgd door de tweede hectare in 2010. En de start van Wijndomein Aan de Breede Beek in Nijkerk is dan een feit.
Nu werkt hij in deeltijd zowel op de wijngaard als in de geestelijke gezondheidszorg, een afwisselende combinatie. Dat Henk zijn liefde voor wijn tot een succes weet te maken, blijkt uit de vele nationale en internationale prijzen. Henk is bescheiden als je naar de prijzen vraagt, maar zijn ogen schitteren. Hij houdt van het vak, heeft een niet aflatende behoefte het beter te doen dan het vorige jaar en de prijzen bevestigen de hoge lat die hij voor zichzelf legt.
En als wijnmaker met twee hectare wijngaard en twee dagen per week tijd, naast de baan in de geestelijke gezondheidszorg, is hulp welkom. Henk heeft een netwerk van vrijwilligers om zich heen verzameld. De animo om als vrijwilliger bij Aan de Breede Beek te werken is groot, wat ook wel begrijpelijk is. Wie zou niet in zo’n mooie omgeving willen werken en met een wijnboer die met veel liefde wijn maakt en zijn vrijwilligers ruimte geeft om het van A tot Z mee te maken. Of zich te specialiseren, mocht je dat willen. Zo kent de wijngaard bijvoorbeeld een Oregano-specialist, een vrijwilliger die Oregano struiken aanplant en gezond houdt. Ze staan aan de kopse kant van de rijen wijnranken en vervullen een belangrijke functie bij de natuurlijke teelt die Henk nastreeft, ze weren namelijk tripsen uit de wijngaard. Zijn filosofie en aanpak is terug te voeren op de wetenschappelijk gefundeerde principes van Soil-Food-Web. Vertaald uit het Engels, is bodem-voedsel-web de leer die uitgaat van het belang van de gemeenschap van organismen die in de bodem leven. Hoe gezonder de bodem, hoe beter de wisselwerking met de omgeving, planten en dieren, en dus, in het geval van de wijngaard, hoe beter de druiven.
Ook het leren van de snoeimethode (Simonit & Sirch-snoeimethode) behoort tot het standaardpakket van de vrijwilliger bij Aan de Breede Beek.
Henk is een familieman. Samen met zijn vrouw, die ook uit een boerenfamilie komt, en zijn drie kinderen runt Henk de wijngaard.
En als je met Henk praat hoor je gelijk de liefde voor het veld, zijn wijngaard. “Hoe gezonder het veld, hoe mooier de wijn”, zegt hij. “Dan kan de druif tot zijn recht komen en kan de wijn zijn expressie kwijt”, vervolgt Henk. Eigenlijk bestaat het uit twee stukken waarbij de hectare waar het allemaal is begonnen wonderschoon is. Wanneer je naar de wijngaard gaat word je eerst getroffen door de bossen die het boerenland van het landgoed Slichtenhorst omarmen, en terwijl je vervolgens over een smalle weg door het bos richting de wijngaard gaat, kom je plotseling op een open plek aan. Omringd door hoge eiken, essen en andere bomen schittert de wijngaard in de zon.
Het is duidelijk: dit is de plek waar mooie wijnen vandaan komen. Lokale Helden spreekt Henk over zijn passie en zijn mooie wijnen: de rode Regent en Regent Primavera en de witte Muscaris, Johanitter en Solaris.