“Vaak krijg ik de vraag wat die kristalletjes zijn die je weleens onder in een fles wijn ziet”, vertelt Arda van der Valk, vinoloog en mede-eigenaar van wijndomein Terra Ceuclum.
Zijn het suikerkristalletjes? Of zijn het kleine glasscherfjes? Is de wijn nog wel goed?
Een druif.. en dus wijn bevat wijnsteenzuur. Tijdens het proces van wijn maken kan dit zuur door een reactie met mineralen onoplosbare kristallen vormen die naar de bodem zakken of aan de kurk hechten, ‘wijnsteenzuurkristallen’.
Vooral bij witte wijnen wordt een methode gebruikt om dit te voorkomen; de wijn krijgt een koude behandeling.
Kou bevordert de vorming van deze kristallen, de wijn wordt tijdens de vinificatie gedurende een korte periode op een temperatuur van ongeveer -4 °C gebracht waardoor de kristallen ontstaan maar dan direct neerslaan in het vat. Dan kunnen ze gemakkelijk afgevangen worden en zich niet meer in de fles vormen. Ze worden als het ware ‘weggevroren‘ en daarna verwijderd.
Bij rode wijnen wordt dit minder vaak gedaan, kenners zeggen dat rode wijn mogelijk aan kwaliteit verliest als hij zoveel kou moet ondergaan.
Voor wijnliefhebbers zijn wijnkristallen interessant. Als ze aanwezig zijn bewijst het dat de wijn niet teveel is behandeld.
Belangrijk om te weten dat wijnkristallen de geur en smaak van de wijn niet aantasten. Dat er niets met de wijn aan de hand is.
Je kunt eens proberen op zo’n kristalletje te kauwen, het smaakt niet naar suiker maar heel zuur, wijnsteenzuur…
Santé