Wie naar Valk Hotel Cuijk gaat wacht een verrassing aan de zij- en achterkant van het hotel. Sinds 2015 is daar een wijngaard. Terra Ceuclum, naar de Latijnse naam voor Cuijk, bestaat uit twee percelen, 1.000 druivenstokken op het ene en 500 op het andere perceel. Solaris is de aangeplante witte druif. Fred van der Valk, de eigenaar van Terra Ceuclum: “Als ik iets doe, doe ik het goed. Liever de Solaris druif door en door kennen en daar een prachtige wijn van maken dan mijn aandacht verdelen over veel verschillende druivensoorten”. Lees meer …

Samen met Arda van der Valk, vinoloog en partner van Fred, runnen ze sinds 1999 het Valk Hotel Cuijk. Toen Fred weer eens het enorme stuk grasland achter het hotel stond te maaien ontstond het idee: laten we een wijngaard beginnen!

Fred en Harrie Eckhardt verzorgen met liefde de 1.500 wijnstokken. Fred: “Solaris is een bewerkelijk wijnplant, hij groeit hard en we hebben er dus veel werk aan. Het snoeien, opbinden  en verwijderen van bladeren houdt ons goed bezig, maar we zijn trots op het resultaat. Het eerste oogstjaar 2017 was gelijk een goed jaar en 2018 was helemaal goed.” 

Arda: “We vielen direct in de prijzen en wonnen een gouden medaille tijdens de AWC in Wenen, de grootste wijnkeuring van Europa. Maar eerlijk is eerlijk, we zouden deze medaille niet hebben verdiend zonder de hulp van Marcel Pereboom van wijngaard De Daalgaard in Sint Agatha. Marcel maakt voor ons de wijn”. Lees meer …

De Solaris van wijndomein Terra Ceuclum is gemaakt van de Solaris druif. 1.500 wijnstokken maken sinds 2015 deze interessante witte wijn. Fred van der Valk: “Dit is een mooie, frisse, droge wijn met aroma’s van rijp tropisch fruit en een lange afdronk. Perfect als aperitief of bij frisse en lichte gerechten.”

Aanbevolen