“Dit is zo’n restverwerkingsrecept dat zo lekker is, dat het een zelfstandige bereiding is geworden. Het recept bestaat al honderden jaren en heeft al vele variaties gekend. De basis is in ieder geval nog hetzelfde: je hebt een restje pasta en dat bak je krokant in het hete vet”, vertelt Meneer Wateetons, kookboekauteur, docent, wetenschapper en kooktechniek fanaat.

“Er wordt gezegd dat wanneer de Siciliaanse edelman Don Francesco Bonanno, oorlogsadviseur van verschillende vorsten waaronder keizer Karel VI van Oostenrijk, een moeilijke beslissing moest nemen, hij een bord “pasta fritta alla siracusana” at. Hij was van mening dat dit stimulerend was voor de hersenen en daardoor bevorderlijk voor de kwaliteit van zijn politieke adviezen. Vertel dat maar tegen jezelf als je om 10:00 ’s ochtends de frituur al op stookt.”

Ingrediënten

  • 500 g koude gekookte spaghetti, vermicelli of capellini
  • 2 eieren
  • Ruime hoeveelheid broodkruim of paneermeel (liefst grof, panko)
  • 200 ml honing
  • 2 takjes verse tijm
  • Zout

Naar het recept …

Recept uit Over Frituren – Waarom frituren de beste kooktechniek op aarde is – Meneer Wateetons

Foto: René Mesman

Wijnsuggestie

Een Solaris bijvoorbeeld de Solaris 2022 van Terra Ceuclum uit Cuijk of de Solaris 2021 van Aan de Breede Beek uit Nijkerk – “de solaris druif geeft een mooie licht goudgele wijn met de volle geur van tropisch fruit en een hint van honing”, vertelt Laura Schols, sommelier.

“Ook de LingeWit Cuvée 2021 van Betuws Wijndomein past goed. Een cuvée van Johanniter, Solaris en Souvignir Gris.”

“De 2020 jaargang van Terra Ceuclum is bekroond met zilver bij de Austrian Wine Challenge 2021. De 2021 jaargang van Aan de Breede Beek is bekroond met zilver bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022, zoals ook de LingeWit Cuvée 2021 van Betuws Wijndomein.”

Aanbevolen