Schwarzbeernocken kun je alleen maken met wilde zwarte of blauwe bessen, met geteelde bessen werkt ‘t niet. In Nederland zijn wilde blauwe bessen ingevroren te koop. Als je in Oostenrijk verse wilde bessen hebt geplukt, voeg dan 50 ml melk toe aan de bessen en de bloem. Verse bessen bevatten minder vocht dan ingevroren bessen.

De blauwe bessen en gekarameliseerde suiker van het dessert combineert perfect met een glas Ratafia van De Daalgaard, een dessertwijn op basis van druivenmost en grappa, naar Catalaans voorbeeld.

Lunch of nagerecht – 4 pers. – 10 min.

Ingrediënten

• 400 g wilde blauwe of zwarte bessen (diepvries, ontdooid)

• 100 g tarwebloem

• 20 g ongezouten roomboter

• kristalsuiker, naar smaak

• poedersuiker, om te bestrooien

Foto’s Hans de Kort

Recept uit kookboek Natuurlijk Oostenrijk – Wat een culinaire ontdekking! van Laura de Grave

Bereiding

1. Meng de bessen krachtig met de bloem met een houten spatel in een kom. Plet ongeveer de helft van de bessen zodat het sap eruit komt.

2. Verhit steeds 5 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Vorm met 2 eetlepels ‘Nocken’ ofwel quenelles* van de bessenmassa en bak ze per 3 stuks in de koekenpan. Tijdens het bakken zakken ze uit tot kleine pannenkoekjes. Bestrooi de Nocken tijdens het bakken na ongeveer 3 minuten met kristalsuiker en draai ze. Bestrooi opnieuw met kristalsuiker en bak opnieuw 3 minuten. Draai ze nog een keer en bak enkele seconden, zodat ook aan deze kant de suiker karamelliseert. Herhaal met de rest van het beslag.

3. Serveer de Schwarzbeernocken bestrooid met poedersuiker.

*Quenelles ofwel ‘Nocken’ zijn ovalen vormpjes gemaakt met 2 eetlepels, bekijk eventueel een video ‘quenelles maken’ op YouTube.


Combinatietip: lekker met iets gezoete zure room, yoghurtijs, melkijs of een glas koude melk.

Tip: van Schwarzbeernocken worden je tanden en tong helemaal blauw. Even bijten in een plakje citroen helpt met schoonmaken.

Aanbevolen