Voor ansjovis hoef je helemaal niet naar Spanje. Het visje komt ook voor onze kust voor en vroeger zelfs in de Zuiderzee. De ansjovis trekt in april langs de kust van België en Nederland om zich voort te planten, bij voorkeur in brak water zoals de Oosterschelde.

“Boquerones fritos. Vers uit de zee, even door bloem gehaald en in het hete vet. Simpel en zooo goed”, vertelt Meneer Wateetons, kookboekauteur, docent, wetenschapper en kooktechniek fanaat, in zijn nieuwe kookboek Over frituren.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 500 gram kraakverse ansjovis
  • Bloem
  • Peper en zout
  • Citroen

Naar het recept …

Recept uit Over Frituren – Waarom frituren de beste kooktechniek op aarde is – Meneer Wateetons

Foto: René Mesman

Wijnsuggestie

LingeRood Cuvée Signature 2017 of LingeRood Cuvée Signature 2020 van Betuws Wijndomein – “Hoewel je bij vis wellicht aan een witte wijn denkt, past bij deze kleine krachtpaster, bij het zoute van de ansjovis, juist een wijn met pit. Een stevige wijn dus. “, vertelt Laura Schols, sommelier.

“Regent en Cabernet Cortis druiven. Stevige complexiteit, donkerpaars fruit en levendige tannine. Zowel die van 2017 als die van 2020 is bekroond met een gouden medaille – Wijnkeuring van de Lage Landen 2022.”

“De LingeRood Cuvée Signature 2017 heeft dezelfde samenstelling (Regent en Cabernet Cortis) maar is door veroudering nog mooier geworden, heeft zachtere tannines.”

Aanbevolen