Mousserende wijn heeft iets magisch. De bubbels zijn feestelijk en de wijn lekker fris. Daar moet op geproost worden. En een reden is snel gevonden. Je relatie vieren, met vrienden het nieuwe jaar inluiden, maar ook gewoon op het terras in de middagzon, als aperitief of begeleider van het dessert. We drinken bubbels graag en vaak. Prosecco, cava, crémant, champagne, allemaal feestelijke bubbels, maar de ene bubbel is de andere niet. En welke is nou echt bijzonder?

Onze Lokale Helden spreekt Nikolien Verstraelen, vinoloog en mede-eigenaar van restaurant Vesters en Marcel Pereboom, wijnmaker en mede-eigenaar van De Daalgaard.


Eén pot nat?

Marcel, “Elke mousserende wijn heeft zijn eigen specifieke smaak. Zoals bij iedere wijn hangt dat af van de gebruikte druivenrassen. Het begint altijd met een stille wijn, meestal een droge witte wijn, maar dan kun je als wijnmaker je hart nog verder ophalen. Maak ik er een champagne van, via de traditionele methode, of voeg ik er koolzuur aan toe?”

Nikolien vervolgt, “Precies. En dat is best een cruciaal verschil. Je krijgt in beide gevallen een mousserende wijn, maar bij een prosecco of sparkling wine dringen de bubbels zich meer op. De belletjes zijn groter en grover. Het is simpelweg wijn met prik. Terwijl de vinificatie bij een champagne een zacht, parelende mousse oplevert”.

Nikolien Verstraelen, vinoloog

Hoe werkt dat dan?

“Bij de traditionele methode vormen de belletjes zich tijdens een tweede gisting in de fles. Dat maakt het veel mooier en echt onderdeel van de wijn. Dit vraagt aandacht, geduld en tijd. Zo heeft onze Maasparel 2020 een jaar veel liefde en aandacht gehad. Rijpen, draaien van de fles (remuage), verwijderen van het depot (dégorgement), om een paar handelingen te noemen.

Marcel Pereboom, wijnmaker

Bij een gewone bubbel is het bijna zoals je limonade maakt. Je hebt de wijn, spuit er koolzuur in en bottelt het. Je kunt je voorstellen dat de traditionele methode wat anders doet met de wijn.”, vertelt Marcel.

Oesters, voorgerecht restaurant Vesters

“Leuk om te vertellen dat we bij restaurant Vesters de Maasparel van De Daalgaard schenken. En dat Marcel sinds 2020 is overgestapt op het maken van de Maasparel op basis van de traditionele methode”, vervolgt Nikolien. “En mijn complimenten Marcel, dat merk je. De Maasparel vond ik al een erg mooie mousserende wijn, maar nu ben ik nog meer fan. In ons restaurant schenken we de Maasparel vaak als aperitief en in combinatie met oesters. Een zeer geslaagde combi.”   

En nu de scoop!

Ook de keurders van de Austrian Wine Challenge 2022 (AWC 2022), de grootste internationale wijnkeuring, waren erg onder de indruk van de Maasparel 2020 a la méthode traditionnelle en hebben het een zilveren medaille toegekend. Bijzonder, zeker als je weet dat deze jaarlijkse wijnkeuring dit jaar ruim 11.000 wijnen keurde, van meer dan 1.500 producenten uit 43 landen. In het geweld van wijnlanden zoals Frankijk, Italië, Spanje, Australië, duikt De Maasparel van De Daalgaard op uit de menigte. En hoe.

De AWC zal op 30 oktober tijdens een feestelijk gala in het imposante stadhuis van Wenen de medaille winnaars vieren. Hoewel nog niet officieel, wilden we dit fantastische nieuws alvast delen. Laten we afspreken dat je het nog even onder de pet houdt. Niet verder vertellen, maar wel in huis halen en gewoon genieten van de Maasparel 2020 van De Daalgaard.

Maasparel 2020