Midden in het vestingstadje Ravenstein, een Brabants plaatsje vlakbij de Maas, zit het atelier van kunstenaar Rick Duijs. Hier timmert deze kunstschilder stevig aan de weg met zijn stillevens.

Het verbeelden van mens en materiaal, dat zo dicht mogelijk bij de realiteit brengen, is zijn passie. Daarbij zijn licht, kleur en compositie zijn speerpunten. Zijn grootste inspiratiebronnen zijn de stillevens uit de zeventiende eeuw. De Gouden Eeuw maakte op Rick een onuitwisbare indruk.

Grotendeels autodidact, is hij een hedendaagse schilder met een traditioneel schilderspalet. Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen hebben er een collega bij. Maar ook de hedendaagse schilder van stillevens Henk Helmantel zou Rick tot directe collega kunnen rekenen. Realisme in optima forma.

Voor Joost van Onze Lokale Helden maakte Rick dit prachtige stilleven, deels met objecten van de eigenaren zelf. Fantastisch hoe het uit het doek lijkt te springen. De frisheid van de druiven en de appel komen je tegemoet, je kunt de wijn ruiken en hoort het brood knisperen. Zoom voor de gein in op het wijnglas. Wat een mooie weerspiegeling van de ramen heeft Rick in het glas weten te vangen. En voor het schilderen van dit gevulde wijnglas heeft Rick uiteraard een Nederlandse wijn gebruikt. Wil je weten welke? Vraag het Rick in zijn atelier in Ravenstein.

#ravenstein #kunst #wijn #kunstschilder #realisme #culinaryarts #onzelokalehelden #dutchpainters #dutchcuisine #dutchart #realism

Aanbevolen