Tjitze van der Dam, één van de chef-koks bij Dineren in de Wijngaard, zal later dit jaar zijn tweede kookboek uitbrengen, genaamd “Spijs”.

Bij wijze van scoop kregen wij alvast dit mooie recept uit zijn nieuwe kookboek. Welke Nederlandse wijn zou jij hierbij schenken? Laat het ons weten –

info@onzelokalehelden.com

Kookboek Spijs alvast bestellen? Dat kan hier

Foto: Karien Nieuwenhuis – Lemon Food

Voor de bloemkool steak

1 Bloemkool – Zout – Olijfolie

Spreid de bloemkool volledig uit en verwijder eventuele onzuiverheden. Leg twee lagen aluminiumfolie op het tafelblad en plaats de bloemkool in het midden. Bestrooi royaal met zout en olie. Plaats het geheel in de oven op 170 graden Celsius gedurende 20 minuten. Eenmaal uit de oven, laat het binnen het aluminiumfolie afkoelen zonder het te openen. Snijd het vervolgens in gewenste plakjes om het indien nodig op de barbecue te grillen. Je kunt deze stap ook in een gewone koekenpan doen.

Voor de curry crème

10 g gele curry pasta – 50 g ei wit -25 g sushi azijn – 45 g yoghurt – 5 g zout – 200 g zonnebloemolie

Voeg alle ingrediënten samen, behalve de olie. Voeg de olie langzaam toe om een emulsie te creëren. Wanneer de crème klaar is, doe deze dan in een spuitzak.


Dineren in de wijngaard? Dit jaar organiseert Onze Lokale Helden voor het derde jaar events bij Nederlandse wijngaarden en in samenwerking met chef-koks. Genieten van een culinair event in de wijngaard? Kijk hier voor de opties

Voor de mais chips

210 g water – 27 g mais bloem – 63 g zonnebloemolie – 2 g kurkuma poeder – 5 g zout

Begin met het verwarmen van een anti-aanbakpan op een middelhoog vuur. Terwijl de pan opwarmt, mix je alle ingrediënten samen met een staafmixer.

Serveren

Leg een gegrilde bloemkoolsteak op ieder bord, kruid met zout en bedek vervolgens bijna volledig met de curry-roomsaus. Leg er de krokante topping op en maak het af met wat kruiden naar smaak.

Aanbevolen