Tjitze van der Dam, één van de chef-koks bij Dineren in de Wijngaard, zal later dit jaar zijn tweede kookboek uitbrengen, genaamd “Spijs”. Dit keer nodigt Tjitze de lezer uit die niet alleen van koken houdt, maar ook van de natuur en het rijke scala aan ingrediënten die zij biedt.

Chef Tjitze

Een bevlogen chef en geboren Fries die via de bakkerij van zijn opa de passie voor bakken en voedsel ontdekte en via Friesland en Drenthe zijn weg vond naar Amsterdam. Restaurant Ron Blaauw, De Vrienden van Jacob, het Waldorf Astoria Amsterdam  en restaurant Persijn en Juniper & Kin in het QO Amsterdam staan onder andere op zijn cv. Naast chef-kok en kookboekauteur, valt zijn ondernemerszin op. Zo is hij onder andere private chef, organisator van de 24H chefs kookmarathon en is de CuliQuiz van zijn hand. Misschien nog belangrijker: Tjitze stelt zijn gasten centraal. Maakt graag contact en vertelt over zijn creaties. Geen wonder dat we ook voor de 2024 editie van Dineren in de Wijngaard weer samenwerken.

Foto’s: Ken Stoffels, gemaakt tijdens 2023 Dineren in de Wijngaard

#dinerenindewijngaard #onzelokalehelden #wijnspijs #culinaryarts #chefslife #wijnen #wijnproeverij

Het nieuwe kookboek

Met “Spijs” streeft Tjitze ernaar om de lezer mee te nemen naar buiten, naar het hart van de natuur – om niet alleen de geur van vlierbloesem te waarderen tijdens een boswandeling, maar ook om te ontdekken hoe deze en andere natuurlijke producten getransformeerd kunnen worden in topniveau gerechten die gemakkelijk thuis te bereiden zijn.

“Vlierbloesem heeft altijd een speciale plaats in mijn hart gehad. Tijdens een van mijn wandelingen vroeg in de lente, werd ik getroffen door de zoete geur van bloeiende vlier, wat mij inspireerde tot het creëren van gerechten uit de natuur. Dit moment benadrukte voor mij de essentie van wat ‘Spijs’ beoogt te zijn,” vertelt Tjitze. “De natuur is mijn inspiratiebron; zij vormt de kern van mijn keuken. Met ‘Spijs’ wil ik deze liefde voor lokaal en seizoensgebonden koken delen.”

Het boek focust op lokale producten zoals bieten, kool, en knolselderij, en zet ook prachtige vlees- en vissoorten op het bord. Elk gerecht in “Spijs” is zorgvuldig samengesteld om zowel ervaren chefs als enthousiaste thuiskoks te inspireren met toegankelijke, maar indrukwekkende creaties. Tjitze benadrukt het belang van bewust koken en het waarderen van de smaken die onze directe omgeving te bieden heeft.

Het kookboek is nog in de maak dus daar kunnen we nog even niks van laten zien, maar wanneer we een kleine sneak preview kunnen geven zullen we dat zeker doen. Wordt vervolgd.

Aanbevolen