NPO Radio 1, het NOS journaal en de NRC besteedde vandaag (20 maart 2023) aandacht aan Nederlandse wijngaarden. In het bijzonder aandacht voor Hof van Twente en Betuws Wijndomein.

2022 is een topjaar gebleken. Een record hoeveelheid en van een geweldige kwaliteit. Dat maakt nieuwsgierig en is mooi nieuws uit de agrarische sector.

Nieuwsgierig

Zon in overvloed. Met 2.233 zonuren was het het zonnigste jaar ooit in Nederland, berekende het KNMI. Dik boven het gemiddelde van 1.639 uren.

En hoewel druiven graag baden in de zon, speelt de ontwikkeling die de Nederlandse wijnbouw heeft doorgemaakt, de toegenomen kennis en kunde van de wijnboeren en wijnmakers, ook een zeer belangrijke rol. Combineer dat met de nieuw ontwikkelde druivenrassen die in ons klimaat goed gedijen en je hebt iets moois te pakken.

De productie ligt maar liefst dertig procent hoger dan een jaar eerder. Ruim 1,3 miljoen flessen wijn liggen klaar voor jou en mij. En de kwaliteit springt in het oog. Steeds meer Nederlandse en buitenlandse wijnschrijvers besteden aandacht aan Nederlandse wijnen, maar ook wijnkeuringen kennen de Nederlandse wijnen veel medailles toe.

Betuws Wijndomein (Erichem)

Hof van Twente (Bentelo)

Dineren in de wijngaard

Onze Lokale Helden organiseert in samenwerking met chef-kok Tjitze van der Dam ’Dineren in de Wijngaard’. Betuws Wijndomein en Aan de Breede Beek zijn het decor van een mooie avond.

Ondergaande zon op je gezicht, omringd door druivenranken, genieten van een heerlijk diner verzorgd door een chef-kok én met topwijnen. Niet in Italië, Spanje of Frankrijk, maar op bereisbare afstand in Nederland. Hoe mooi is dat!

Kijk hier voor de data en wijndomeinen.

Aanbevolen