De strijd om d’n urste is begin deze maand beslecht. Aspergekweker Vennenhof in Sint-Michielsgestel had op 5 maart de eerste asperges van de koude grond gestoken, aspergekweker Van Gerven in Oirschot op 8 maart. Ook tuinderij ‘t Tuureind in Berghem en anderen in Brabant, Limburg en Twente waren er vroeg bij dit jaar. De strekking: het aspergeseizoen is weer officieel begonnen! Tot eind juni valt er weer te genieten.

Tijd om de recepten op te zoeken en de bijpassende wijn in te slaan. En nou eens geen Riesling, maar een mooie Nederlandse medaille winnaar. Een Johanniter. Afgeleid van de Riesling druif, heeft deze wijn een fris bouquet, appel, peer, citrusfruit en een aangenaam bittertje. De perfecte begeleider van Nederlandse asperges en super Nederlands (#supportyourlocals).

Bij deze alvast twee recepten en vier wijnsuggesties.

Recepten

Asperges met zeekraal – “In dit vegetarische aspergerecept zorgt de zeekraal ervoor dat je de ham geen seconde mist. De hollandaisesaus erbij is heel eenvoudig: dit kan jij!”, vertelt Laura de Grave, culinair journalist en kookboekenauteur.

Recept uit Lekker Lokaal – Laura de Grave

Asperge-lasagne – “Lasagne is een geweldig recept voor grote gezelschappen”, vertelt Maroeska Metz, interieur ontwerper en kookboek auteur. “En in combinatie met de asperges echt top.”

Recept uit Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz

Wijnsuggesties

LingeWit|Johanniter van Betuws Wijndomein (Erichem, nabij Buren) – Heeft een fris bouquet, met een verfijnde smaak van appel, peer, citrusfruit en een aangenaam bittertje.

Johanniter van Aan de Breede Beek (Nijkerk) – Volle geur van rijpe ananas, lychee, appels en hars, fris vol mondcontact, zoete iets bittere smaak in een lange afdronk.

Johanniter van Domein Tussen Rug en Rijn (Elst, Utrechtse Heuvelrug) – Frisse wijn met Riesling-achtige kenmerken.

Johanniter van Hof van Twente (Bentelo) – Fris, fruitige droge witte wijn. Gemaakt van de Johanniterdruif en 10% Solaris. Aromas van appel en peer en is licht filmend. De wijn heeft in de neus wat citrus fruit en een klein bittertje.

#asperges #diner #wijnen #wijnspijs #onzelokalehelden

Aanbevolen