“Verse dadels hebben een sterkere honingsmaak, maar zijn iets minder zoet dan de gedroogde variant”, vertelt Maroeska Metz, interieur ontwerper en kookboek auteur. “Het verse dadel ijs is beslist niet moeilijk te maken en een super dessert.”

Ingredienten

350 gram verse dadels

100 ml water

200 gram kokossuiker

400 ml kokosmelk

Mespunt zout

Voor door het ijs:

100 gram verse dadels

Foto: Maroeska Metz

Bereiding

De dadels wegen en tellen.

De dadels opzetten met 100 ml water en ruim een half uur koken of in ieder geval (kan dus ook korter) totdat je de pitten er uit kunt halen en tellen (dat scheelt je een staafmixer…)

De kokossuiker toevoegen en de massa koken totdat de suiker is opgelost. De kokosmelk toevoegen en de massa met een staafmixer glad maken en invriezen.

Na een paar uur kijken of het ijs al wat dikker is geworden, dan kun je de in kleine stukjes gesneden verse dadels er doorheen roeren.

Het ijs invriezen tot gebruik.

Wijnsuggestie

Muscaris dessertwijn van Aan de Breede Beek – Licht goudgele wijn met de aromatische aroma’s van bloemen, grapefruit en rozijnen. Langaanhoudende zoete afdronk, verfrissende afloop.

LingeWit Ysbreker van Betuws Wijndomein – Souvignier Gris druiven. Goudgele dessertwijn. Intens bouquet, rijp tropisch fruit, gedroogde abrikozen en citrusfruit.

Muscaris van Aan de Breede Beek – Muscaris druif. Bloemig aroma, zoete geur van perzik, citrus, appels.

Liever een andere wijn? Bekijk ons assortiment of zoek een andere bijpassende wijn in het boek Wijnfestijn of het boek De Wijn-Spijs Bijbel.

Aanbevolen