Vegan wijn. Is dat een grap? Iedere wijn is toch vegan, zou je denken. Er is toch geen enkel dierlijk product gebruikt? We vragen het de wijnmakers van Aan de Breede Beek en Betuws Wijndomein.

“Mis, wijn is in de regel juist niet vegan”, vertelt Henk Breugem, de wijnmaker van wijngaard Aan de Breede Beek. “Alleen sommige wijnen zijn vegan en dat heeft te maken met de manier waarop de wijn wordt geklaard”.

“Voordat de wijn in de fles gaat, wordt hij geklaard en meestal gefilterd”, vervolgt Henk. “Na het persen van de druiven is het sap troebel, zit het vol met kleine deeltjes, en wil je dat deze deeltjes naar beneden zakken. Een veel gebruikte methode is het toevoegen van gelatine, een dierlijk eiwit, en dat is natuurlijk niet vegan. Een alternatief is het toevoegen van erwtenpulp.” 

Diederik Beker, de wijnmaker van Betuws Wijndomein: “Ten opzichte van gelatine heeft het erwtenextract het grote voordeel dat het veel minder aroma’s uit de wijn wegneemt tijdens het klaren. Naast dat het volledig plantaardig is, is het dus eigenijk ook nog een veel betere oplossing.”

Lokaal en in het seizoen

“Wat fijn dat de wijnen van Betuws Wijndomein vegan zijn”, vertelt Maroeksa Metz, kookboekauteur. “Veganisten vermijden het gebruik van dierlijke ingrediënten en producten, maar nog belangrijker past de vegan-lifestyle goed in een duurzame wereld waarin we minder vlees consumeren. Mij gaat het minder om het label ‘vegan’, maar om gezond eten en weten wat je eet en drinkt. En bij voorkeur lokaal natuurlijk. In het verlengde daarvan ben ik nu bezig met een ‘plant-based’ kookboek.”

Laura de Grave, ook kookboekauteur, “Precies, minder vlees eten past goed in onze tijd, zoals ook de aandacht

voor lokale producten. Jammer als je vegan-lifestyle resulteert in het gebruiken van enkel producten die de halve aardbol zijn overgegaan om op jouw bord te belanden. Combineer het dus het liefst met een bewuste keuze voor producten die lokaal en in het seizoen zijn.”  

Wanneer is wijn vegan? Nu weet je het dus. Het logo is niet toevallig op een wijnfles terecht gekomen, maar staat er met recht en voegt toe aan een bewuste, duurzame levensstijl.  

Aanbevolen