Oranje wijn is hip en happening. Na New York, Tokio en Londen veroverd te hebben, krijgt oranje wijn ook bij ons steeds vaker een plaats op de wijnkaart.

Wat is het eigenlijk? Is het een rosé wijn?

Het antwoord is simpel: Nee. Wat dan wel? Onze Lokale Helden neemt je mee.

Oranje wijn is een bijzondere categorie wijn met een zeer lange historie. We moeten duizenden jaren terug en naar Georgië om bij de oorsprong te komen. Met zo’n historie is het niet verwonderlijk dat het Georgische productieproces zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco te vinden is.

Explosie van geur en smaak

Het geheim van oranje wijn: witte druiven die worden behandeld alsof het om rode wijn gaat. Bij witte wijn wordt het sap zo snel mogelijk gescheiden van de rest van de druif, bij oranje wijn worden de witte druiven met schil en al in het open vat gedaan. Dit proces van schilinweking zorgt er voor dat de vele aroma´s van de druivenschillen vrijkomen. Het geeft de wijn een geur en smaakexplosie die ongekend is. Ook komt de wijn hierdoor in contact met veel zuurstof, gaat dus oxideren, met als resultaat een wijn met een oranjeachtige gloed, soms tot een amber bruine tint.

Nog zoiets moois: doordat de schillen niet zijn verwijderd bevat oranje wijn tannine. Dat geeft je het bekende droge mondgevoel zoals bij rode wijn. Donkere chocolade of Earl Grey thee, beiden ook tannine rijk, hebben hetzelfde effect.

Stoere wijn

Wil je iets bijzonders proeven? Iets met geuren en smaken die je wellicht nog nooit eerder geroken of geproefd hebt, dan is een oranje wijn jouw ding. Voor de wijnliefhebber een bijzondere ervaring.

Onze tip is de oranje wijn Jasmijn van Betuws Wijndomein. Je ontdekt tonen van tamarillo, lychee, mandarijn, gekonfijte sinaasappel en warme specerijen zoals kaneel en steranijs tijdens de afdronk. De combinatie van tropisch fruit met stevige tannine, zorgen voor een elegante balans en intense lengte.

De wijn leent zich goed voor volle gerechten met een uitgesproken smaak. Denk bijvoorbeeld aan de kruidige gerechten van Yotam Ottolenghi uit zijn kookboeken Flavour, Simpel of Nopi of bijvoorbeeld het kip-tajine met abrikozen-recept van Maroeska Metz.

Bestel de oranje wijn Jasmijn

Aanbevolen