Wie aan wijndomeinen denkt, denkt waarschijnlijk aan de romantiek van een wijngaard, een goed glas wijn, een lome namiddag, ergens in Frankrijk, Italië of Spanje.

Frankrijk

Je waant je wellicht Russell Crowe, die in de rol van Max Skinner in de film A Good Year, Fanny Chenal leert kennen (actrice Marion Cottillard) en in de Provence de liefde voor wijn en het echte leven herontdekt. En ja, ook nog op zo’n prachtig landgoed met wijngaard. Met dit beeld in het achterhoofd zie je jezelf nu waarschijnlijk zitten aan een bistro-tafeltje onder een paar platanen. De zon schijnt op je gezicht en samen met je geliefde geniet je van een geweldig glas wijn. En terwijl je denkt aan deze hartverwarmende film uit 2006, heb je misschien niet in de gaten wat er ondertussen allemaal voor moois in Nederland is gebeurd.

Frankrijk 2.0

Met ruim 130 wijngaarden en zeer veel wijnen van geweldige kwaliteit – de Wijnkeuring van de Lage Landen kreeg in 2020 282 wijnen ter keuring aangeboden, die van 2021 294 wijnen – is het tijd om je beeld bij te stellen. Het is tijd om te gaan genieten van de mooie wijnen die Nederlandse wijnmakers ons te bieden hebben. En hoe handig is het dan om daar een goede reisgids bij te hebben, eentje die wijndomeinen uitlicht, je tips geeft voor lunch, diner en bijzondere overnachtingen. En die reisgids is er.

Reisgids

Vinoloog Peetra van der Knaap onthult de wijnparels van eigen bodem in haar boek 12 x Wijn Weekendje Weg in NL. Het woord reisgids doet het boek van Peetra eigenlijk tekort. Het is veel meer. Het leidt je stap voor stap door onze twaalf provincies. Je maakt kennis met bevlogen wijnmakers, sommeliers en restaurateurs. Betuws Wijndomein, Aan de Breede Beek, Wijngaard Telgt, Wijndomein Tussen Rug en Rijn, Wijngaard Terra Ceuclum, Wijngaard De Daalgaard en vele anderen passeren de revue. Hun verhaal inspireert en doet je de Provence vergeten.

Boek: Peetra van der Knaap – 12 x Wijn weekendje Weg in NL