Drie beroepen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, maar toch… Het zijn nieuwe, opkomende beroepen. En terwijl de eerste twee wellicht al bij je op het netvlies staan, is wijnmaker misschien niet waar je aan denkt of wat je als advies zou krijgen in een beroepskeuzetest. Alle reden dus om hier meer aandacht aan te besteden. En liefst met iemand die deze stap heeft gezet. Onze Lokale Helden spreekt Mart Visscher (24 jaar) die onlangs zijn studie ‘Winzer’, ofwel ‘Wijnmaker’, afrondde in het Duitse Bad Kreuznach in Reinland-Pfalz.

Mart Visscher – Wijnmaker bij Hof van Twente


Eerst een paar kerncijfers: Nederland telt ruim 170 wijngaarden en dit aantal groeit ieder jaar. Al deze wijngaarden produceren bijna 10.000 hectoliter wijn, goed voor zo’n 1,3 miljoen flessen per jaar. De kwaliteit van deze wijnen valt ook in het buitenland op. Bijvoorbeeld bij de grootste internationale wijnkeuring, de Austrian Wine Challenge (AWC), waar verschillende Nederlandse wijnen gouden, zilveren of bronzen medailles winnen. Terwijl Zuid-Europese druiventelers al meerdere jaren achtereen kampen met misoogsten door extreme droogte, beloven de warmere klimaatomstandigheden in Nederland de wijnbouw een mooie toekomst.


We spreken Mart Visscher, mede-eigenaar van Wijngaard Hof van Twente, terwijl hij ons rondleidt door de wijngaard. Zijn ouders Roelof en Ilse begonnen in 2000. De mooie wijngaard in Bentelo, met grote wijnmakerij en wijnkelder, behoort tot de top van Nederland.

Wat was het moment dat je besloot wijnmaker te worden?

“Toen ik in Zwolle Communicatie studeerde ontdekte ik dat dat niet zo mijn ding was. Mijn ouders hebben mij en mijn zus vrij gelaten. Iets anders kiezen was helemaal prima, maar ik ontdekte tijdens die studie dat het bezig zijn in de wijngaard, de vele kanten van het wijn maken, me veel meer interesseren”, vertelt Mart terwijl we tussen de druivenranken lopen. We worden omringd door Regent, Johanniter, Pinot Noir en andere druivensoorten.

“Ik was nooit een ster in Scheikunde, vond t maar niks, maar nu, in mijn studie in Duitsland, heb ik het leren toepassen en dat vind ik geweldig.”

Je bent net afgestudeerd. Wat gaat de toekomst jou brengen?

“Mijn ouders hebben een prachtig bedrijf opgezet. Naast onze eigen wijnen, maken we voor veertig andere Nederlandse wijngaarden de wijnen en verzorgen daarmee ongeveer tien procent van de Nederlandse wijnproductie. Voor de beeldvorming, dat komt dus neer op jaarlijks ongeveer 130.000 liter wijn per jaar. Ik vind dat mijn ouders dat geweldig hebben gedaan. Reken me dus enorm rijk met zo’n mooi startpunt voor mij als wijnmaker”, vertelt Mart.

“Inmiddels ben ik mede-eigenaar in het bedrijf, samen met mijn ouders, en doen we mooie dingen. Zo gaan we de wijngaard van zeveneneenhalve hectare naar tien hectare uitbreiden en ook de wijnmakerij vergroten.”

“Ook hebben we net een nieuwe aanwinst”, vertelt Mart ons in de wijnmakerij. “Het is een afvulmachine waarmee we onze mousserende wijnen, onder druk, zelf kunnen sluiten.”

“De bekende ‘Sprankel’ en ‘Parel’ die we hier al een paar jaar produceren, moest altijd nog naar Duitsland voor het sluiten van de flessen. Dat was ons een doorn in het oog. En ja, deze machine was een flinke investering. Je zou er een leuk huisje van kunnen kopen, maar ik geloof in een mooie toekomst voor mousserende wijnen. De populariteit van ‘bubbels’ groeit bij jong en oud. Denk aan de prosecco’s, sekt-wijnen en champagnes.”

“We zijn de eerste wijnmaker in Nederland die zelf over deze machine beschikt. Fijn voor ons, maar ook voor de veertig wijnbouwers die jaarlijks hun druivenoogst bij ons laten verwerken tot wijn”, vertelt Mart vol trots.

“Kijkend naar ons bedrijf, we zijn een van de grotere wijngaarden in Nederland, en de ruime mogelijkheden in deze Nederlandse opkomende wijnmarkt, zie ik een prachtige toekomst. Eentje waar ik zeker al mijn energie en expertise in kwijt kan. Ik ben helemaal blij met mijn keuze.”

Wat zou je andere boeren en leeftijdgenoten adviseren?

“Als wijnmaker heb je een mooi beroep. Je bent van A tot Z betrokken in het proces. Van snoeien, tot oogsten, ontstelen, persen, klaren, gisting opstarten tot bottelen en vermarkten, alles komt voorbij“, vertelt Mart.

“Voor jonge boeren die al land hebben, nu misschien een veeteeltbedrijf, is dit het ideale moment om om te schakelen. Het is echt een enorm divers en leuk vak. Ik heb veel geleerd en leer nog steeds van de mensen om mij heen, mijn ouders en de andere wijnmakers. Dat gun ik andere boeren, maar ook leeftijdgenoten die niet zo’n achtergrond hebben of beschikken over landbouwgrond”, vervolgt Mart.

“En er is ook nog een enorm groeipotentieel. De Nederlandse wijnboeren zorgen voor ongeveer twee procent van de Nederlandse wijnconsumptie, dus valt er nog achtennegentig procent te winnen. Zeker als je kijkt naar de belangstelling voor Nederlandse wijnen en de kwaliteit daarvan. Er is veel meer vraag dan aanbod.”

“Wat eigenlijk nog ontbreekt is een minor Wijnmaker aan de Wageningen universiteit of aan de Hogere Agrarisch School. Ik denk dat dat niet lang meer zal duren en dan is afreizen naar Duitsland voor een opleiding tot ‘Winzer’ niet meer nodig. Je hoort het: ik zou het iedereen aanraden. Grijp die kans en wordt wijnproducent!”

Foto: Ken Stoffels

Aanbevolen