Wie deze dagen in de avond langs wijngaarden gaat ziet veel activiteit. De wijnboer is druk bezig. Vuurtonnen, beregening, soms zie je een soort grote föhn (blower), manieren om de knoppen op de wijnranken te beschermen tegen de schade die nachtvorst kan veroorzaken.

Diederik Beker en Arina van Leenen, Betuws Wijndomein: “Verreweg de meest efficiënte manier om nachtvorst te bestrijden is beregening. Dit wordt veel toegepast in de fruitteelt bij ons in de Betuwe. Bij de appels, peren en kersen gaat het erom om de bloesem te beschermen in april. Druiven bloeien pas in juni, dus lopen de bloesems nog geen gevaar, maar de beregening is nu wel nodig om de jonge groene scheuten te beschermen.”

Waarom werkt beregenen zo goed?

Er wordt ijs rond dat scheutje gevormd en als je blijft beregenen dan blijft het binnen dat ijs nul graden. Het mooie van beregenen is dat het zelfs werkt tot temperaturen van -8 à -9°C.

De clou is: stollingswarmte. Als water bevriest dan komt er energie vrij (dus warmte) omdat de moleculen zich herrangschikken. Als je blijft sproeien dan komt er steeds nieuw water op dat ijs dat ook weer bevriest zodat er nieuwe stollingswarmte vrij komt.

Roelof en Ilse Visscher, Hof van Twente: “Een ander effect is nog dat het water eerst moet afkoelen van circa 10°C naar 0°C. Dat helpt dus ook mee, maar het effect van de stollingswarmte is veel groter. Een alternatief is het gebruiken van vuurtonnen of de blower.”  

Het groeiseizoen in Nederland begint steeds eerder door de opwarming van de aarde, inmiddels drie weken eerder dan rond 1900. Tegelijkertijd treedt de laatste vorst sinds de eeuwwisseling steeds later in het jaar op. De kans op schade aan gewassen door vorst is daardoor toegenomen.

KNMI – Groeiseizoen kent steeds langer vorst

Aanbevolen